POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Slovenské letectvo opět na statické i v letové ukázce

15.02.2017, 18:39

S počátkem roku se již tradičně hlásí první zahraniční účastníci nadcházejících Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Nejinak je tomu letos, kdy svou účast potvrdilo slovenské letectvo, jež jako v předchozím roce představí svou techniku v dynamické i pozemní ukázce.

Ve vzduchu své letové schopnosti ukáže bojový letoun MiG-29, pokud by však z jakýchkoli důvodů nemohl dorazit, nahradí jej L-39 Albatros. Na zemi si pak návštěvníci akce budou moci prohlédnout zblízka transportní vrtulník Mi-17, jež poslouží i jako podpůrný stroj.

"Je symbolické, že se zrovna Slovensko, s nímž nás pojí nejen společná historie, ale rovněž rozsáhlá bezpečnostní spolupráce, postaralo o první potvrzené ukázky letošního ročníku akce," oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Loni bylo atraktivní a oblíbené představení letounu MiG-29 bohužel odvoláno a tento letoun se tak po mnoha letech nepředstavil ani na statické ani v letové ukázce, a tak jsme rádi, že se jej návštěvníci mohou dočkat letos."

Dvoumotorový stíhací letoun MiG-29, který tvoří páteř slovenských vzdušných sil, byl vyvinut v 70. letech, stále jej však využívá mnoho letectev, především z bývalého sovětského bloku. Slovenské stroje byly mezi 2005 a 2006 modernizovány na standard NATO a přestože se uvažuje o jejich nahrazení gripeny, slovenské letectvo bude letouny MiG-29 využívat minimálně do roku 2019.

Do stejného roku by měly naopak být všechny transportní vrtulníky Mi-17 nahrazeny za nové stroje americké výroby UH-60 Black Hawk. Návštěvníci Dnů NATO tak mohou mít jednu z posledních příležitostí spatřit tuto helikoptéru ve slovenských barvách na statické ukázce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER