POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Prvním letošním potvrzeným zahraničním účastníkem je řecký F-16 Demo Team

19.02.2014, 12:00

Na Mošnov se po pěti letech vrací řecké letectvo, a to opravdu ve velkém stylu. Na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR 2014 vysílá svůj F-16 Demo Team "Zeus".

Prvním potvrzeným zahraničním účastníkem, který se současně v České republice představí ve své premiéře je řecký F-16 Zeus Demo Team, který létá na moderním bojovém stroji F-16 Block 52+. Řecké stroje se tak připojí k letounům F-16 dalších států, které se již nad mošnovským letištěm představily v letových ukázkách. Na rozdíl od ostatních však řecký letoun jako jediný vystupuje s přidavnými palivovými nádržemi umístěnými podél trupu, což je konfigurace, která na Dnech NATO v Ostravě byla k vidění na statické ukázce v podání polského letectva. Zvláštností je rovněž to, že letoun vystupuje ve standardní vojenské kamufláži, na rozdíl např. od výrazné oranžové holandské F-16, čímž má být zdůrazněna bojová připravenost letounu i posádky.

"Jsme rádi, že se na naší akci podařilo opět zajistit něco nového. Řecko patří mezi země, které jistě mají co nabídnout, a není to jen Mirage 2000, který se zde představil před pěti lety a jehož opakovaná účast v roce 2012 byla na poslední chvíli odvolána," uvádí Zbyněk Pavlačík ze sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora akce. "O výborných akrobatických schopnosti letounu F-16 pravidelně návštěvníky Dnů NATO v Ostravě přesvědčují holandští piloti, tentokrát se budeme moci těšit na to, co předvede pilot z jihu Balkánského poloostrova."

Podívejte se na promovideo Zeus Demo Teamu z loňského roku:

Zeus patří mezi mladé demo teamy, jeho první veřejné vystoupení se uskutečnilo v listopadu 2010. Sídlí na letecké základně Souda na Krétě u 115. bojového křídla řeckého letectva a zajímavostí též je, že jeho členové sbírali počáteční zkušenosti u proslulého amerického Viper West F-16 Demo Teamu. Display pilotem a šéfem týmu je kapitán Georgios Androulakis, který má na F-16 nalétáno přes 1600 hodin.

Oficiální stránky F-16 Demo Teamu "Zeus"

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER