POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

První zahraniční účastníci potvrzeni

24.01.2015, 12:53

Přestože ještě ani není konec ledna, svoji účast na letošním ročníku již oficiálně potvrdili první zahraniční účastníci. Návštěvníci se tak mohou již nyní těšit na přepravní letoun C-27J Spartan litevských vzdušných sil a letoun včasné výstrahy E-3A AWACS z letky Severoatlantické aliance.

Ačkoli se jedná o stroje, které pravidelní návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky znají, jejich účast na mošnovském letišti není samozřejmostí. „Nás velmi těší, že můžeme již z kraje roku potvrdit první zahraniční účastníky. Dokládá to, že Ostrava v jejich kalendáři má své místo,“ podotkl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, hlavního organizátora největší bezpečnostní show v Evropě. Nelze přitom podle něj brát jakoukoliv účast jako samozřejmost.

„V současnosti u letounů, které jsou v tzv. operačním nasazení nelze dopředu předvídat, jaké úkoly budou plnit právě v době konání naší akce. Nicméně potvrzení jejich zájmu o účast svědčí, že pokud to situace umožní, přiletí," vysvětluje Pavlačík a připomíná, že alianční AWACS do Ostravy zavítal naposledy v roce 2012. O rok dříve přitom na mošnovském letišti v rámci akce proběhl veřejný ceremoniál při příležitosti oficiálního zapojení České republiky do programu NATO AWACS. V posledních dvou letech sice zářijová show v plánu přehlídek letounu AWACS figurovala, ale právě povinnosti na poslední chvíli vždy vedly k jeho přehodnocení. „Věříme, že do třetice se zadaří a AWACS se letos opět stane jednou z dominant naší show,“ podotýká Pavlačík.

TIP: Seznam leteckých účastí v historii akce (natodays.cz)

Poprvé AWACS na letišti v Mošnově přistál v roce 2004 a okamžitě se stal hlavním magnetem akce. Na prohlídku útrob tohoto speciálně upraveného letounu, který si návštěvníci pamatují především díky svému poněkud specifickému vzhledu, se stála fronta několik desítek minut. A tak tomu bylo pokaždé, když na akci zavítalo „letadlo s talířem“, jak si většina přítomných ve zkratce přejmenovala speciálně upravený dopravní letoun Boeing 707 s kruhovou radarovou anténou na hřbetě, neboli s radomem. 

Čtěte také: AWACS: Elektronikou přeplněný letoun (natoaktual.cz)

TIP: Oficiální stránky NATO E3-A AWACS (nato.int)

Několikrát měli návštěvníci Dnů NATO v Ostravě příležitost rovněž porovnávat. To, když do Ostravy zavítal AWACS britského královského letectva ve verzi E-3D z RAF Waddington. Unikátní pak bylo setkání v letech 2011 a 2012, kdy si návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR mohli prohlédnout hned tři různé letouny systému včasné výstrahy - alianční E-3A, britský E-3D a švédský S100D Argus, který nemá radom nad trupem kruhový, ale podélný.

„Velmi si vážíme rovněž rozhodnutí litevských vzdušných sil, které hodlají do Ostravy opět poslat nejmodernější stroj ze své výzbroje, a to taktický přepravní letoun C-27J Spartan,“ připomíná Pavlačík. Litva se zářijové akce poprvé účastnila v roce 2012, v roce 2013 musela svůj záměr na poslední chvíli z již zmíněných operačních důvodů přehodnotit, ale v loňském roce se do Mošnova vrátila. Přízeň ze strany tohoto pobaltského státu může být vnímána také jako poděkování za účast českého letectva v alianční misi Air Policing. Během ní české supersoniky JAS-39 Gripen v uplynulých letech střežily vzdušný prostor nejen pobaltských států, ale v rámci své poslední mise také Islandu.

Čtěte také: Češi chrání Pobaltí (natoaktual.cz)

Letoun C-27J Spartan se v Ostravě poprvé představil v roce 2007 v rámci dynamické ukázky, a to v barvách svého výrobce, společnosti ALENIA Aeronautica. O pět let později na akci zavítaly hned tři stroje, a to již v zmíněné premiéře litevských vzdušných sil a rumunských vzdušných sil na statice a v italském markingu na letové ukázce. Loni se pak spolu opět potkaly rumunský a litevský Spartan v rámci statické ukázky a společně dotvořily kulisu „velkých“ dopravních letadel na pojížděcí dráze Golf uprostřed areálu akce.

„Pro fanoušky Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky máme ještě jednu potěšující zprávu – připravujeme tradiční setkání s nimi. Na něm bychom si opět rádi vzájemně vyměnit názory a poznatky na akci. Bližší informace zveřejníme v nejbližších dnech,“ uzavírá Pavlačík.  

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER