POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

První den Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2019 navštívilo 125.000 osob

21.09.2019, 17:48

Program XIX. Dnů NATO v Ostravě & X. Dnů Vzdušných sil AČR je oslavou 20. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance a 70. výročí od vzniku Severoatlantické aliance. Za příjemného počasí navštívilo první den největší bezpečnostní přehlídky v Evropě přibližně 125 tisíc návštěvníků. Zatímco na zemi byla dominantní statická ukázka obřích letounů a technika 4 zahraničních pozemních armád, ve vzduchu pak vládly atraktivní show 3 leteckých akrobatických skupin. Speciální partnerskou zemí tohoto ročníku je Rumunsko a nad Letištěm Leoše Janáčka Ostrava vlají vlajky sedmnácti zúčastněných zemí a vlajka NATO.

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & X. Dnů Vzdušných sil AČR je doslova nabitý špičkovým programem a to nejen co do množství, ale především atraktivností jednotlivých bodů statického i dynamického programu.  Ve vzduchu i na zemi je připraveno téměř 70 dynamických ukázek v celkové délce 16 hodin. 

Mezi leteckou technikou nešlo skutečně přehlédnout největší sériové letadlo světa C-5M Super Galaxy, strategický bombardér B-52 Stratofortress, transportní letoun Airbus A 400M nebo tankovací letoun KC-135 Stratotanker. Po třech letech se na letiště v Mošnově vrátil také alianční letoun E3A Sentry se systémem AWACS. Rumunsko, které je pro letošní ročník speciální partnerský stát, představilo v dynamické ukázce cvičný IAR-99 Soim a bitevní vrtulník IAR 330 Puma. Stejné stroje budou k vidění rovněž na statických ukázkách, kde je navíc doplní přepravní letoun C-27J Spartan. Zajímavé bylo i vystoupení rumunského Migu 21, který kdysi ve výzbroji 8. stíhacího leteckého pluku dislokovaného, právě na letišti v Mošnově.

Celkem se představilo přibližně 100 kusů letecké techniky, včetně nového letounu L-39NG z produkce společnosti Aero Vodochody a amerických vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, jež v českém letectvu nahradí dosluhující Mi-24/35. Návštěvníci, často v rodinné pohodě, sledovali na dekách položených na trávníku dynamické ukázky ve vzduchu, zejména debutová vystoupení hned tří akrobatických týmů – francouzské skupiny Patrouille de France, finských Midnight Hawks a švýcarské skupiny PC-7.  Symbolickou třešničkou na dortu bylo společné mistrné vystoupení mistra světa v letecké akrobacii Martina Šonky na speciálu Extra 300SR a display pilota, kpt. Ivo Kardoše na JAS-39 C Gripen. Tichým zážitkem byl ojedinělý společný seskok celkem čtyřiceti českých a polských parašutistů speciálních sil ze dvou letounů C-295 Casa, kteří na několik minut zaplnili oblohu nad letištěm. 

Speciální partnerský stát Rumunsko poprvé na Dnech NATO představuje pozemní techniku, která je zastoupena hlavním bojovým tankem TR-85M1 Bizon, kolovým obrněným transportérem Piranha III nebo samohybným protiletadlovým systémem Gepard. Rozsáhlou prezentaci záchranářské techniky přichystalo i rumunské ministerstvo vnitra. Expozici pozemní techniky na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR obohacují kromě Rumunska a České republiky také další tři zahraniční účastníci. Polsko reprezentuje speciální jednotka AGAT se svým vozovým parkem včetně obrněného vozidla Oshkosh M-ATV, Německo představuje hlavní bojový tank Leopard 2, bojové vozidlo Puma a obrněný kolový transportér Boxer.

Spolu s prezentací hasičských záchranných složek, celníků, vězeňské služby a dalších, se tak první den XIX. Dnů NATO v Ostravě & X. Dnů Vzdušných sil AČR stal svátkem bezpečnostních složek.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER