POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Polský tým Orlík doprovodí Sokol i pestrá statika

04.05.2017, 08:18

Tradičně ve velmi silné sestavě se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí polské letectvo. Po dvou letech se vrátí akrobatický tým Orlík, ve vzduchu se předvede i záchranářský vrtulník W-3 Sokol, na statické ukázce pak bude možné vidět stíhací letoun MiG-29 či přepravní An-28.

Polsko se každoročně na mošnovském letišti prezentuje ve velkém stylu a letošní rok nebude výjimkou, když jeho letectvo představí nejméně 11 strojů různých typů. Největší zastoupení bude mít osm turbovrtulových strojů PZL-130 Orlík stejnojmenného akrobatického týmu.

ZMĚNA: Účast týmu Orlik byla kvůli operačním důvodům omezena, nad mošnovským letištěm se představil letoun PZL-130 v samostatné ukázce (13. září 2017)

„Vrtulové stroje nabízejí oproti proudovým letounům vynikající manévrovatelnost v nízkých rychlostech a na malém prostoru, díky čemuž akrobatický tým Orlík na Letišti Leoše Janáčka Ostrava sklidil velký úspěch již před dvěma lety,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Od té doby tým své vystoupení obohatil o nové prvky a tak jsme rádi, že jej budeme moci vidět i letos.“

Další dynamickou ukázku nabídne vrtulník W-3 Sokol. Tyto stroje polské výroby jsou v polském i českém letectvu využívány pro pátrací a záchranné operace (SAR). Ukázka divákům přiblíží právě tuto činnost a naváže tak na úspěšné představení Sokolu z loňského roku.

Staticky se pak představí stíhací letoun MiG-29. Ty polské letectvo získalo mj. z výzbroje České republiky výměnou za vrtulníky W-3 Sokol. Po modernizaci stále slouží v polském letectvu a mají za sebou i zahraniční nasazení v Pobaltí v rámci mise Baltic Air Policing. Přesto i Polsko nyní uvažuje o výměně těchto strojů za modernější typ.

Statickou ukázku doplní lehký přepravní letoun An-28 polské výroby. „Úkoly letounů An-28 v polském letectvu doplňuje španělský letoun C-295M. Ten bude letos na Dnech NATO plnit podpůrnou roli pro polské uskupení. Nicméně je možné, že se objeví rovněž i na statické ukázce,“ dodává Pavlačík. „Uvedená účast se týká pouze vzdušných sil a velmi pravděpodobně se tak ještě můžeme těšit na obohacení Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR o příspěvky dalších polských vojenských či bezpečnostních složek.“

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER