POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Polské výpravě na Mošnov bude vévodit tým Orlík

04.05.2015, 11:20

Polské letectvo naváže na loňskou rozsáhlou prezentaci v rámci zvláštního partnerského státu a opět se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR ukáže ve velkém stylu s rekordními 12 stroji. Osm z nich bude patřit akrobatické skupině Orlík.

Na rozdíl od loňska, kdy Polsko předvedlo mimo jiné všechny své nadzvukové letouny, letošek bude ve znamení turbovrtulových strojů. Kromě zmíněné skupiny Orlík vystupující s letouny PZL-130, nazývaných též Orlík, se ve vzduchu i na statické ukázce představí vrtulník SW-4. Na stojánce budou k vidění rovněž dopravní stroje An-28TD a C-295M.

Akrobatická skupina Orlík se na mošnovské letiště vrací po 15 letech. V roce 2000 se zde představila ve své české premiéře v rámci česko-polského leteckého dne, který byl jedním z prvních projektů nově vzniklého sdružení Jagello 2000 a dá se tedy považovat za jakéhosi předchůdce Dnů NATO v Ostravě. "Stejně jako se 'letecký den' na mošnovském letišti vyvinul těžko uvěřitelným způsobem, tak i skupina Orlík si za těch 15 let vydobila značné mezinárodní renomé a právem bude patřit mezi hvězdy letošního ročníku Dnů NATO," uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. "Doufáme ale, že diváci ocení i účast dalších polských strojů, především pak dynamickou ukázku vrtulníku SW-4."

Jak letoun PZL-130, tak vrtulník SW-4 pocházejí z dílny polských leteckých konstruktérů. PZL-130 je dvoumístný vrtulový stroj, který slouží k výcviku pilotů polského letectva, jež je jeho jediným uživatelem. Skupina Orlík přiletí s osmi těmito letadly, v průběhu své historie však počet kolísal mezi pěti a devíti, osm používala dosud jen v sezoně 2013.

SW-4 Puszczyk (puštík) je lehký víceúčelový vrtulník, kterým též disponuje pouze polské letectvo a slouží rovněž k výcviku. Může být však využit pro střežení hranic, evakuační mise a další účely.

V Polsku byl na základě licence od firmy Antonov vyráběn i lehký dvojmotorový přepravní letoun An-28TD. Jediný stroj bez polského původu tak bude C-295M, původem ze Španělska, který bude v proběhu Dnů NATO sloužit jako podpůrný letoun, ale představí se spolu s An-28TD a vrtulníkem SW-4 na statice.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER