POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Polské speciální síly se vrací na Mošnov

13.09.2016, 16:40

Polsko je již tradičním účastníkem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, kde prezentuje svou leteckou, ale i pozemní techniku a bezpečnostní síly. V letošním roce opět dorazí i polské speciální síly, premiérově jednotku Agat.

Elitní polské vojenské jednotky se Dnů NATO v Ostravě účastní již od prvních ročníků. Speciální síly jako samostatná složka polské armády, vedle sil pozemních, leteckých a námořních, však byly vytvořeny až v roce 2007 a na mošnovském letišti se naposledy představily před dvěma lety, když bylo Polsko speciálním partnerským státem. Zatímco tehdy se jednalo o jednotku Komandos (Jednostka Wojskowa Komandosów) z Lublince, nyní svou výzbroj předvedou příslušníci jednotky Agat z Gliwic, pro niž to bude ostravská premiéra. Návštěvníci si tak budou moc zblízka prohlédnout techniku, kterou tito prvotřídní vojáci mají k dispozici pro svou činnost.

„Speciální síly ve všech armádách patří mezi elitu a prezentace jednotky Agat tak naplňuje naši snahu ukázat návštěvníkům to nejlepší, co má Česká republika a její spojenci k dispozici pro zajištění své bezpečnosti,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Navíc i tuto prezentaci můžeme zařadit do seznamu exkluzivních premiér na letošních výročních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR.“

Agat na své expozici představí terénní vozidla Humwee a Land Rover, které doplní ještě čtyřkolka. Zájemci se od přítomných profesionálů mohou dozvědět zajímavé informace ohledně náplně jejich práce.

Jednotka Agat je poměrně novým útvarem zřízeným teprve v roce 2011 se sídlem v Gliwicích. Jejím hlavním úkolem jsou diverzní akce v týlu nepřítele. Zatímco ostatní polské speciální síly jsou trénovány na partyzánský boj či přesně mířené akce v hlubokém týlu, jednotka Agat má narušovat činnost nepřátelských sil prvního řádu a tak na sebe bere hlavní tíhu boje proti protivníkovi vyzbrojenému obrněnou technikou i letectvem.

Součástí polské statické prezentace bude rovněž stan polského Ministra národní obrany. Ukázku své činnosti nabídne také pohraniční stráž, nebo katowický Oddíl prevence, který se zapojí do společné dynamické ukázky se svými českými kolegy a zneškodní pouliční výtržníky.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER