POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Po čtyřech letech se na Mošnově představí finský Hornet

13.04.2018, 11:50

Návštěvníci letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na návrat další poutavé dynamické ukázky, o kterou se postará stíhací letoun F/A-18 Hornet finského letectva.

Finské letectvo představilo na Dnech NATO svůj F/A-18 Hornet Solo Display poprvé a zatím naposledy v roce 2014. Stejně jako tehdy, i tentokrát se zde setká se zástupcem další severské země – dánským letounem F-16.

„Finský Hornet v zahraničí vystupuje poměrně zřídka a o to více nás těší, že se F/A-18 Hornet opět představí v leteckém vystoupení, které před čtyřmi lety sklidilo u diváků velký úspěch,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. “Jeho účast považujeme za význačnou i proto, že zatímco před čtyřmi lety se na Mošnově připojil k oslavám 15. výročí od vstupu ČR do NATO, tak letos se finští zástupci rozhodli dorazit i kvůli připomínce 100. výročí Československa a jeho ozbrojených sil.“

Letouny F/A-18 Hornet byly vyvinuty jako palubní stíhací a bojové letouny pro letadlové lodě amerického námořnictva v 70. letech 20. století. Finské Hornety původně při nákupu na počátku 90. let byly určeny pouze pro stíhací úkoly a čistě obrannou roli. Po modernizacích však získaly i schopnosti útočit proti pozemním cílům. Finské letectvo v současnosti operuje s 55 jednomístnými stroji F/A-18C a 7 dvoumístnými F/A-18D, finská vláda však již uvažuje o jejich nástupci.

Na Dnech NATO nepatří dynamické ukázky letounů v F/A-18 mezi příliš časté. Naposledy měli diváci možnost vidět tento stroj v letecké ukázce před dvěma lety, kdy jeho schopnosti předvedl display team švýcarského letectva. V rámci loňského ročníku však v kanadských barvách poutal značnou pozornost návštěvníků na statické ukázce.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER