POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Německo opět představí všechny složky ozbrojených sil

10.04.2015, 10:51

Výborná zpráva dorazila od našich západních sousedů. Německo naváže na loňskou společnou prezentaci letectva, námořnictva a pozemních sil, kterou ještě rozšíří a navrch nabídne svou historicky první dynamickou ukázku na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR.

V roce 2014 Německo představilo tři stroje na statických ukázkách – bojový letoun Eurofighter Typhoon letectva, záchranářský vrtulník Sea King námořnictva a víceúčelovou helikoptéru Bo-105 pozemních sil. Eurofighter a Bo-105 si letos svou účast zopakují, letectvo však navíc vyšle ještě přepravní letoun C-160 Transall, námořnictvo na statické ukázce představí jiný ze svých strojů, a to v premiéře víceúčelový vrtulník Sea Lynx, pozemní síly pak Bo-105 ukáží jak na zemi, tak při letecké ukázce.

„Spolupráci s Německem, jakožto největším českým sousedem a významným partnerem jak v ekonomice, tak v bezpečnosti, se snažíme rozvíjet již mnoho let – poprvé se německé letouny představily již v roce 2007 a mnozí si jistě pamatují efektní ukázku německých celníků v roce 2011,“ říká Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. „Přesto musím říct, že nás takto široký rozsah letošní prezentace překvapil, ale samozřejmě velmi příjemně. Budu se opakovat, ale tato výrazně rozšířená německá účast je, kromě jiného, dalším důkazem o rostoucí prestiži Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR mezi našimi zahraničními partnery.“

Aktualizace (3. června 2015):
Německé námořnictvo kromě stroje Sea Lynx vyšle i vrtulník EC-135.

Víceúčelový bojový letoun Eurofighter je na Mošnově častým hostem a naposled ho představilo loni právě německé letectvo. To v letech 2008 a 2009 vyslalo na statickou ukázku i přepravní C-160 Transall, od té doby ho bylo možné vidět pouze jako podpůrný letoun tureckých akrobatických týmů. Lehký víceúčelový vrtulník Bo-105 se poprvé představil loni na statice, a letos tak budou mít návštěvníci akce možnost ocenit jeho letové vlastnosti.

V jednání je opět účast i civilních bezpečnostních složek, takže by se počet německých zástupců mohl ještě dále rozšířit.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER