POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Nad Mošnovem budou burácet čtyři Typhoony, demo team vysílá i britská RAF!

17.08.2016, 13:01

Letouny Eurofighter Typhoon s výsostnými znaky hned čtyř letectev se budou prohánět nad areálem letošních výročních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Účast svého Typhoon Display Teamu potvrdila Velká Británie, která tak doplní již potvrzené letové ukázky těchto dvoumotorových víceúčelových bojových strojů španělského, italského a rakouského letectva.

S britským Typhoonem se mohli návštěvníci Dnů NATO setkat již v roce 2007, kdy tento letoun poprvé přistál ve střední Evropě. O dva roky později si nad Mošnovem odbyl svou premiéru i britský RAF Typhoon Display Team, jehož letová ukázka tehdy patřila mezi vrcholy akce. Letos si tak budou moci návštěvníci dynamickou ukázku Eurofighteru Typhoon v barvách RAF nejenže vychutnat po sedmi letech znovu, ale navíc i porovnat s týmy dalších tří evropských letectev. Stane se tak vůbec poprvé nejenom v rámci Dnů NATO, ale i v rámci světových air show.

"Setkání čtyř evropských Typhoon Demo Teamů na jedné akci je zcela raritní, toto kvarteto se střetne vůbec poprvé," uvádí Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví+kosmonautika. "Navštěvníci se však nemusí obávat, že by je čekaly čtyři stejné ukázky, naopak každý tým létá jinak. Zatímco Brit pojímá svůj let velmi razantně a předvádí např. sudovitý výkrut s forsáží, španělský pilot se naopak zaměřuje na manévry v minimálních rychlostech. S trochou nadsázky se dá říci, že kromě letounu nemají předváděné ukázky nic společného."

Letošním pilotem RAF Typhoon Display týmu, je poručík Mark „Schlongy“ Long, který s těmito stroji létá již čtyři roky. Diváci si ale budou moci britský Eurofigter prohlédnout i zblízka. RAF totiž posílá do Ostravy hned tři stroje – jeden na letovou ukázku, jeden záložní a jeden právě na statickou ukázku.

Přestože byl původně vyvinut především ke vzdušným soubojům, nyní mohou být britské Eurofightery s označením FGR4 nasazeny v plném spektru leteckých operací, včetně air policingu, podpory mírových misí či útoků na pozemní cíle. Po vyřazení letounů Tornado F3 jsou Eurofightery jedinými bojovými letouny britského letectva sloužícími k ochraně vzdušného prostoru Velké Británie. RAF má ve výzbroji celkem 137 těchto letounů s charakteristickým delta křídlem.

Jedná se již o třetí typ letounů, který letos Velká Británie posílá do Ostravy. Na statických ukázkách se představí i další dvoumotorový bojový letoun Královského letectva Panavia Tornado, námořnictvo premiérově představí své cvičné stroje Hawk. Kromě toho se ve vzduchu představí dvě britské parašutistické skupiny – Tigers a Falcons.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER