POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Na Mošnově se setkají tři Spartany, ten svůj vyšle i Rumunsko

15.08.2018, 13:06

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR přinese setkání hned tří dopravních letounů C-27J Spartan na statické ukázce. Účast těchto strojů již dříve přislíbilo Slovensko a Litva, nově je dalším potvrzeným účastníkem rumunské letectvo.

Na Dnech NATO byl transportní letoun C-27J Spartan v rumunských barvách premiérově k vidění již v roce 2012, naposled se pak návštěvníkům na mošnovském letišti představil před dvěma lety. Obdobný návrat se týká i stroje z řad litevského letectva, naopak Slovensko se bude se Spartanem prezentovat úplně poprvé.

„Rumunská účast na letošním ročníku Dnů NATO je bohužel poznamenána tragickou nehodou stíhacího letounu MiG-21 z minulého měsíce, jež se měl u nás původně objevit i v dynamické ukázce. Přestože jsme se poté snažili zajistit jeho prezentaci alespoň na statice, účast tohoto stroje byla vzhledem k daným okolnostem zrušena pro všechny letošní letecké akce s výjimkou domácí airshow v Bukurešti,“ vysvětluje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Návštěvníci však o účast Rumunska nepřijdou, navíc budou mít možnost srovnat divácky oblíbený transportní letoun Spartan napříč hned třemi letectvy,“ dodává Pavlačík.

Dvoumotorové střední transportní letouny C-27J Spartan z dílny italské firmy Alenia Aeronautica primárně slouží k přepravě personálu a techniky do zahraničních operací, některé z nich jsou speciálně upraveny pro plnění role námořního hlídkového letounu. Středoevropské a východoevropské země si pak Spartany pořizují jako náhradu za zastaralé stroje sovětské provenience. Kromě již zmíněné trojice zemí s nimi mimo jiné operuje i italské letectvo, které jej na Dnech NATO představilo naposled v loňském roce v rámci leteckého vystoupení.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER