POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Na Mošnově se setkají tři F-16 Demo Teamy, účast potvrdil Soloturk

23.05.2016, 14:29

Nad Letištěm Leoše Janáčka Ostrava se budou o přízeň návštěvníků Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR po dvou letech opět ucházet hned tři demo teamy s letouny F-16. Po belgickém a řeckém týmu svou letovou ukázku na akci potvrdil turecký F-16 Display Team "Soloturk".

Ten se tak do Ostravy vrací po čtyřech letech, když si zde v roce 2012 odbyl svou středoevropskou premiéru a kdy se na Dnech NATO střetl mimo jiné s nizozemským F-16 Demo Team. Tentokrát bude mít "konkurenci" hned dvojí.

"Americký letoun F-16 je velmi rozšířený a díky své skvělé manévrovatelnosti je právě on většinou letectev, které ho mají ve své výzbroji, používán jako předváděcí stroj pro letové ukázky. Není tak neobvyklé, že se s ním ať u nás či jinde představí více demo teamů v jednom roce. U nás jsme tak tři F-16 demo teamy - nizozemský, dánský a řecký - přivítali už v roce 2014 a naši pravidelní návštěvníci tak již mohou vědět, že každý z nich nabízí jinou sestavu, jiné figury, každý pilot má jiný osobitý styl letu a tak se i letos mohou těšit na tři zcela odlišná vystoupení," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Oficiální stránky Demo Teamu Soloturk

ZMĚNA: Dynamická ukázka tureckého letounu F-16 se neuskuteční, více zde: Soloturk odvolal účast, Dny NATO přesto nabídnou bohatý program

Turecké letectvo má ve výzbroji 240 letounů F-16, což je po USA a Izraeli třetí největší počet, dalších 30 strojů navíc ještě plánuje pořídit. Tým Soloturk byl založen v roce 2010 a patří tedy k relativně novým týmům. Jeho ukázkový letoun, F-16C Block 40, je vyveden v působivých černo-zlatých barvách s motivem půlměsíce a orla, který je symbolem Turecka. Jinak není pro vystupování upravován a může tak být kdykoli nasazen i do bojové mise. V kokpitu bude sedět kpt. Erhan Günar, který je prvním pilotem týmu.

Turecko je aktuálně již 13. státem, který potvrdil vyslání zástupců svých ozbrojených či bezpečnostních složek na letošních Dnech NATO. Soloturk taky bude již šestým solo display teamem s nadzvukovým letadlem na letošním ročníku akce - kromě zmíněných dvou F-16 demo teamů se návštěvníci mohou těšit na dva Eurofightery Typhoon - italský a rakouský - a švýcarský F/A-18 Hornet.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER