POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Na Mošnov se vrátí Saab 105, tentokrát dorazí z Rakouska

20.04.2015, 10:50

Rakouské letectvo od své premiéry v roce 2010 nevynechalo jediný ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR a letos potěší návštěvníky akce premiérovou účastí svých dvou letounů Saab 105OE – jedním v letecké ukázce a jedním na statice. Letová ukázka by měla být navíc provedena v podání letounu patřícího k tzv. tygří letce, který je vyveden v oranžovo-černé kamufláži.

Saab 105 se již na Mošnově v dynamické ukázce představil už v roce 2013, kdy šlo o stroj patřící Švédské historické letce. Tentokrát se však bude jednat o exportní rakouskou variantu 105OE, která je vybavena silnějšími motory. Rakouské letectvo letoun využívá pro výcvik pilotů nebo pro monitorovací lety a odběr vzorků vzduchu.

„Tato účast de facto zkompletuje představení letounu Saab 105 na naší akci, protože Švédsko a Rakousko jsou jediné státy, které jej mají ve výzbroji, a jedná se tedy o jediné varianty, jež je možno vidět létat. Poprvé si jej navíc návštěvníci budou moci prohlédnout i zblízka na statické ukázce,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora show.

Rakouské letectvo v uplynulých pěti letech představilo na Mošnově průřez své letecké techniky – v dynamické ukázce moderní bojový letoun Eurofighter a víceúčelový vrtulník S-70 Black Hawk, ve statických ukázkách pak bojový vrtulník Bell OH-58B Kiowa či lehký dopravní letoun PC-6 Porter. Nyní tak spektrum rozšíří původem švédský Saab 105 ze 70. let. Ten je díky dvoumístnému uspořádání primárně určen pro výcvik pilotů, ale byl využíván i pro leteckou podporu pozemních jednotek, omezenou bojovou činnost či jako předváděcí stroj.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER