POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Na Mošnov se vrátí německý Leopard a Puma, poprvé dorazí Boxer

15.02.2019, 11:58

Brzy po začátku roku máme dobrou zprávu i pro fanoušky pozemní obrněné techniky. Svou účast na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR totiž potvrdila německá armáda, která plánuje na mošnovském letišti opět ukázat tank Leopard 2 a pásový obrněnec Puma, premiérově představí rovněž kolový transporter Boxer.

Tanky Leopard 2 německých pozemních sil byly od roku 2016, kdy Německo zastávalo roli speciálního partnerského státu k vidění již třikrát, v minulosti se zapojily i do dynamických ukázek české armády. Pásové bojové vozidlo Puma se již též prezentovalo, mimo jiné jako jeden z kandidátů na nový obrněnec pro českou armádu. Nováčkem je tak jen modulární osmikolový transporter Boxer. Všechna vozidla budou umístěna na statických ukázkách. 

"Snad ještě nikdy jsme neměli účast zahraničních pozemních jednotek potvrzenou takto brzy, více než půl roku před akcí. Svůj vliv na to mělo i to, že loňský ročník Dnů NATO osobně navštívil velitel německé armády generál Jörg Vollmer a že akce na něj udělala silný dojem rozsahem prezentovaných složek, tak i počtem návštěvníků," odhaluje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Tato vozidla též slouží jako prezentace produktů německého obranného průmyslu a představují mezi špičku ve svých kategoriích, ač první verze tanku Leopard 2 pochází už ze 70. let.. Na výrobě všech tří se podílí firmy Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall, jež je hlavním marketingovým partnerem akce. 

Tanky Leopard 2 v modernizovaných verzích nyní slouží v armádách téměř 20 zemí a další si je objednávají, zpravidla jako náhradu za dosluhující sovětské typy. 

Pásová Puma je považována za bojové vozidlo pěchoty s nejlepší ochranou posádky, které se vyrábí od roku 2009 a jde navíc ještě osadit přídavným pancéřováním, posádce poskytuje i ochranu před chemickými a biologickými zbraněmi. 

Boxer je víceúčelové kolové obrněné vozidlo, jež je unikátní svou koncepcí modulárních kabin. V misi je tak možné během 20 minut změnit jeho konfiguraci na bojovou, ambulantní, velitelskou, opravárenskou či další.

"Očekáváme, že toto nebude jediná účast německých jednotek na Dnech NATO, tradičně však budeme moci upřesnit prezentovanou techniku dalších vojenských i nevojenských složek zveřejnit až po jejich oficiálním potvrzení," dodává Pavlačík.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER