POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Na Mošnov se vrací německý Orion

26.05.2017, 09:55

Německé ozbrojené síly budou na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR prezentovat svou leteckou techniku pouze staticky, nabídnou však i zajímavou premiéru. Zatímco letectvo vysílá bojový stroj Tornado, námořnictvo zopakuje loňskou účast průzkumného letounu P-3C Orion a poprvé představí přepravní Do 228.

Spolková republika Německo se akce účastní od roku 2007, loni její prezentace vygradovala, když zaujala roli speciálního partnerského státu a kromě jiné techniky vyslala na Mošnov celkem 13 letadel.

ZMĚNA: Účast letounu P-3C Orion byla kvůli operačnímu vytížení odvolána (12. září 2017)

„Rozsah loňského představení německých bezpečnostních sil byl zcela mimořádný a těžko ho tedy srovnávat s letoškem, právě proto je ale obdivuhodné, že se i letos dočkáme premiéry v podání přepravního stroje Do 228,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Věříme však, že návštěvníci ocení i návrat Tornada a protiponorkového letounu P-3C Orion, jenž lze v České republice vzhledem ke svému zaměření vidět velmi zřídka.“

Lehký turbovrtulový letoun německého původu Do 228 je konstruován pro širokou škálu úkolu od přepravy osob až po námořní pátrací akce. Pro svoji víceúčelovost si našel cestu do řad ozbrojených sil i soukromých společností po celém světě, německé námořnictvo jej využívá k monitoringu znečištění moří, pro což je vybaven řadou speciálních přístrojů.

Těmi disponuje i další příspěvek německého námořnictva, P-3C Orion, který plní roli námořního průzkumného letounu schopného protiponorkového boje. Pro ten má mimo jiné v prodlouženém ocasu umístěn detektor magnetických anomálií, může být vyzbrojen protilodními střelami, torpédy či hlubinnými náložemi. Na Letiště Leoše Janáčka Ostrava se vrací po roce, když loni si mohli návštěvníci prohlédnout dokonce dva Oriony, jeden v německých a jeden v norských barvách.

Letectvo pak představí Tornado, víceúčelový bojový letoun s měnitelnou geometrií křídel. Ten vznikl ze společného evropského projektu Velké Británie, Německa a Itálie, v rámci něhož byly vyrobeny celkem tři varianty letounu pro rozdílné úkoly. Na Mošnově jej bylo poprvé možno vidět již v roce 2005 v barvách britského Královského letectva, o dva roky později přiletěl první z výzbroje Luftwaffe. Naposledy se zde jak britský, tak německý prezentovaly loni.

„Můžeme prozradit, že uvedený příspěvek Luftwaffe a Deutsche Marine je pouze první německou vlaštovkou. Všechny německé bezpečnostní složky, které se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR prezentovaly loni v rámci speciálního partnerského státu, naše akce natolik zaujala, že se zde chtějí představit znovu. Fanoušci se tak mohou těšit i na účast dalších německých jednotek a složek,“ uzavírá Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER