POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Na Dny NATO v Ostravě zavítá švédský tankovací Hercules

30.05.2014, 12:00

Švédské letectvo (Flygvapnet) se i v letošním roce zúčastní Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Návštěvníci akce si budou moci prohlédnout švédský letoun C-130H Hercules v úpravě, která mu umožňuje sloužit jako létající tanker.

„Švédské letectvo se v letošním roce akce účastní již počtvrté v řadě, navíc tento stroj se v zahraničí ukazuje pouze zřídka, a tak si velmi ceníme toho, že jej návštěvníci Dnů NATO v Ostravě opět uvidí,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem zářijové show.

„Tento tankovací Hercules se na naší akci představil i loni, kdy spolu s českými Gripeny předvedl dynamickou ukázku simulace tankování ve vzduchu, letos si ho budou moci návštěvníci prohlédnout zblízka na statické ukázce,“ upřesňuje Pavlačík. „Je to jedinečná ukázka, neboť v Evropě disponuje tankery pouze několik málo letectev. Jedná se třeba o letectvo francouzské, jehož tanker C-135FR jsme na naší akci viděli v roce 2012.“

Švédské letectvo provozuje 8 vrtulových dopravních strojů C-130 Hercules, které označuje jako TP 84, již od 60. let. To jenom svědčí o nadčasové konstrukci tohoto legendárního stroje, který poprvé vzlétl již před 60 lety, a přesto jsou stále ve výrobě nové verze. Jeden ze švédských Herculesů prošel úpravou, při níž mu bylo nainstalováno vybavení umožňující mu sloužit jako tanker a doplňovat tak ostatním strojům palivo za letu a prodlužovat jejich možný dolet.

K účasti švédského tankeru byla vyhlášena další tipovací soutěž v návštěvní knize na našich webových stránkách. „Účastníkům tipovačky děkujeme a první tři správně odpovídající byli Ondřej B., Matt a Zuzana, jimž tímto gratuluji. Vítěze prosím, aby nás kontaktovali na e-mailu [email protected], abychom mohli dohodnout předání cen,“ uvádí Zbyněk Pavlačík a na závěr dodává, že jednání se švédskou stranou dále probíhají, a není vyloučeno, že se účast ještě rozroste.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER