POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Maďarský Gripen po sedmi letech ve vzduchu

24.02.2017, 08:10

Letoun JAS-39 Gripen maďarského letectva je na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR častým hostem, zpravidla se však představoval pouze na statické ukázce. V letu jej návštěvníci akce mohli vidět jen při jeho první účasti v roce 2010, letos si tak dynamickou ukázku zopakuje po dlouhých sedmi letech.

Maďarsko patří spolu se Švédskem a Českou republikou mezi jediné tři evropské provozovatele těchto strojů a stejně jako ČR je má od švédské vlády pouze pronajaté.

"Letouny Gripen jsou návštěvníkům naší akce samozřejmě velmi dobře známy, a to nejen díky českému letectvu, ale rovněž i maďarskému. Přesto doufáme, že ocení možnost po tolika letech vidět letovou ukázku maďarského stroje, zvláště pokud ji bude možno porovnat s provedením v podání českého pilota," říká Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "A zatím nemáme náznaky, že by tomu tak nemělo být."

ZMĚNA: Ukázka letounu JAS-39 Gripen maďarského letectva byla změněna na statickou.

JAS-39 Gripen je lehký víceúčelový bojový letoun, který konstrukčně vychází z předchozích modelů firmy Saab, především z letounu Viggen, jenž se dá považovat za jeho přímého předchůdce. Díky delta křídlu a tzv. kachnímu uspořádání vyniká výbornou manévrovatelností a postačuje mu krátká vzletová a přistávací dráha. Tyto vlastnosti pak též předvádí při svých vystoupeních.

Maďarsko  si od Švédska stejně jako ČR pronajalo 14 strojů, z toho 12 jednomístných a 2 dvoumístné. Při dvou nehodách v roce 2015 však o jeden jednomístný a jeden dvoumístný přišlo, podepsalo pak se Švédskem dohodu o nahrazení těchto letounů a nyní jich má opět 14. A rovněž obdobně jako ČR byla původní smlouva o pronájmu prodloužena, v maďarském letectvu tak budou gripeny sloužit nejméně do roku 2026.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER