POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Maďarský Gripen po osmi letech ve vzduchu

23.02.2018, 13:03

Maďarsko je dalším státem, který potvrdil svou účast na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Jeho letectvo na mošnovské letiště vyšle stíhací letoun JAS-39 Gripen, jež se představí v dynamické ukázce.

Letoun JAS-39 Gripen maďarského letectva se na Letišti Leoše Janáčka Ostrava představuje pravidelně, zpravidla však pouze staticky. Pouze při své první účasti v roce 2010 jej návštěvníci mohli vidět při letové ukázce, ta se letos tak vrátí po dlouhých osmi letech.

"Maďarský Gripen se měl na naší akci v dynamické ukázce představit rovněž loni, kdy však byla forma jeho prezentace změněna na statickou. Věříme ale, že letos se již letové ukázky Gripenu v maďarských barvách dočkáme, a diváci tak budou moci porovnat umění maďarského display pilota s českým," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

JAS-39 Gripen je lehký víceúčelový bojový letoun, který konstrukčně vychází z předchozích modelů firmy Saab, především z letounu Viggen, jenž se dá považovat za jeho přímého předchůdce. Díky delta křídlu a tzv. kachnímu uspořádání vyniká výbornou manévrovatelností a postačuje mu krátká vzletová a přistávací dráha. Tyto vlastnosti pak též předvádí při svých vystoupeních.

Maďarsko má stejně jako Česká republika letouny JAS-39 Gripen pronajaté od Švédska, a tyto tři státy jsou jedinými evropskými provozovateli těchto strojů. Maďarské letectvo stejně jako to české používá 14 letounů, z toho 12 jednomístných a 2 dvoumístné. A obě země se též rozhodly prodloužit původní smlouvu o pronájmu, v maďarském letectvu tak budou gripeny sloužit nejméně do roku 2026.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER