POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Maďarsko rozšiřuje seznam účastníků, přiletí Gripen i Mi-24

05.09.2019, 18:30

Dalším státem, který se zúčastní Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, je Maďarsko. Jeho letectvo vyšle na mošnovské letiště stíhací letoun JAS-39 Gripen a premiérově také vrtulník Mi-24.

Maďarsko se tradičně prezentuje letounem JAS-39 Gripen, a nejinak tomu bude i letos. Vůbec poprvé ho však na statické ukázce doprovodí bitevní vrtulník Mi-24. Oba stroje tak návštěvníci budou moci vidět v českých i maďarských barvách.

„Vrtulník Mi-24 je pravidelným návštěvníkům Dnů NATO dobře známý díky každoroční účasti českého stroje. Maďarsko se letos na naší akci představí po desáté a těší nás, že bude prvním zahraničním účastníkem, které k nám tento vrtulník vysílá,“ připomíná Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Tímto příspěvkem si oba státy též připomenou společný vstup do Severoatlantické aliance před 20 lety.“

Dvoumotorový bitevní vrtulník Mi-24, v kódu aliance známý jako „Hind“, vznikl na konci 70. let pro přímou podporu pozemních jednotek, včetně ničení obrněných jednotek. Vyrobeno bylo více než 2300 strojů a díky rozšíření více 50 zemí má za sebou mnoho bojových nasazení, z nichž nejznámější je sovětská invaze do Afghánistánu. Ve výzbroji členských států Aliance byly modernizovány pro lepší kompatibilitu s výzbrojí NATO a 12 maďarských strojů i v současnosti prochází generální opravou, a ve službě tak zůstanou minimálně do roku 2025. Přesto podobně jako Česká republika i Maďarsko hledá náhradu za dosluhující vrtulníky z řady Mi.

Letouny JAS-39 Gripen má Maďarsko stejně jako Česká republika pronajaté od Švédska. Jsou to lehké víceúčelové bojové stroje konstrukčně vycházející z předchozích modelů firmy Saab, především z letounu Viggen. Díky delta křídlu a tzv. kachnímu uspořádání vyniká výbornou manévrovatelností a postačuje mu krátká vzletová a přistávací dráha. Tyto vlastnosti pak též předvádí při svých vystoupeních. Maďarsko se navíc stejně jako Česká republika zapojuje do mise Baltic Air Policing, naposledy maďarské Gripeny chránily vzdušný prostor Pobaltí letos, kdy je při tomto úkolu vystřídalo české letectvo.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER