POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

M2 Bradley se zapojí do dynamické ukázky, nizozemský KDC-10 nemůže dorazit

12.09.2018, 17:57

Americká armáda si pro letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR nově přichystala mimořádnou dynamickou ukázku bojového vozidla pěchoty M2 Bradley. Na akci se naopak z operačních důvodů nepředstaví již potvrzený nizozemský letoun KDC-10 a německý námořní hlídkový letoun P-3C Orion.

Na statické ukázce se po boku amerických leteckých obrů nebude letos prezentovat dopravní a tankovací letoun KDC-10 z řad nizozemského letectva a německý hlídkový letoun P-3C Orion, a to kvůli nutnosti plnění operačních povinností. V nizozemském případě navíc nebyla vzhledem k existenci pouze dvou těchto strojů možná účast druhého letounu, který se potýká s technickými problémy, jež dle vyjádření velitele základny v Eindhovenu nelze do konání akce vyřešit.

„Zrušení obou letounů jsme takto na poslední chvíli opravdu nečekali, zároveň jsme si však vědomi, že se jedná o techniku v operačním nasazení, a tak se bohužel nelze vyhnout odvolání již přislíbené účasti na jakékoli veřejné akci kvůli aktuálním povinnostem. Ty mají vždy samozřejmě přednost,“ vysvětluje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Ozdobou statických ukázek historických letounů měl být taktický bombardér Su-7. U něj se však objevily problémy s přesunem z domovské základny, kdy nebylo možné zajistit jeho bezpečnou demontáž. V rámci statické expozice jej nicméně nahradí vrtulník Mi-24D.

K určitým úpravám dochází i ve složení historického průletu konaného ke stoletému výročí Československa. Toho se nebude moci zúčastnit letoun Avia B-534, a to kvůli zdravotním problémům jeho vlastníka a pilota Stanislava Fialy. Jeho historický stroj však bude ke zhlédnutí na statické ukázce. Do čela průletu se tak nově postaví letoun Jak-3, který se měl dosud objevit pouze v samostatné dynamické ukázce.

V poslední řadě ze strany speciální partnerské země, Spojených států, byla odvolána statická prezentace obrněného vozidla Stryker, která je však vykompenzována vysláním rovnou dvou bojových vozidel pěchoty M2 Bradley. Zatímco první z nich bude ke zhlédnutí na statické ukázce, druhé z nich se představí v jedinečném dynamickém vystoupení společně s hlavními bojovými tanky Leopard 2 a T-72M4CZ reprezentující další pozemní premiéru v historii akce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER