POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

LOM PRAHA předvede Enstrom 480, Mi-2 i další ukázky na zemi i ve vzduchu

07.09.2018, 14:16

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na představení celkem šesti strojů hlavního strategického partnera akce, státního podniku LOM PRAHA. S jeho letouny z pardubického Centra leteckého výcviku se budou moci návštěvníci seznámit na statické i při dynamické ukázce.

„LOM PRAHA je i pro tento rok naším hlavním strategickým partnerem, kdy si této dlouholeté podpory velmi vážíme, neboť i díky ní si Dny NATO uchovaly svoji vysokou úroveň. Budeme se těšit i na další pokračování úspěšné spolupráce,“ ocenil podnik předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Návštěvníci letošního ročníku se mohou těšit na velice zajímavou dynamickou ukázku, v níž se společně představí vrtulník Mi-2 se strojem Enstrom 480. Legendární vrtulník Mi-2 zažije jedno ze svých posledních představení, jelikož ho podnik LOM PRAHA nahradí novou generací vrtulníků v podobě amerického víceúčelového stroje Enstrom 480, který se ukáže i na statické ukázce. Tento typ vrtulníků používají policejní sbory z různých částí světa například k výcviku vojenských pilotů. Na Dnech NATO tak dojde k obměně vrtulníků v přímém přenosu.

Dynamickou ukázku dále obohatí stroje Z-43, L-39 Albatros a tři Z-142, které se společně připojí k historickému příletu na počest 100 let vzniku Československa.

Podnik LOM PRAHA se věnuje hlavně modernizaci, opravě a údržbě vojenských i civilních vrtulníků a letounů. Zajišťuje také kompletní výcvik budoucích pilotů, a to nejen pro Armádu České Republiky. K jejich cvičení slouží prostory Centra leteckého výcviku v Pardubicích a stroje Zlín 43, Zlín 142, L-39 Albatros, L-410 a vrtulníky Mi-2 a Mi-17.

Certifikován ruskými konstrukčními kancelářemi MVZ Mil a OAO Klimov je LOM PRAHA jediným opravárenským závodem pro vrtulníky řady Mi v zemích NATO. Historie podniku se datuje od roku 1915 a poskytuje oproti konkurenci komplexní služby v oblasti životního cyklu letecké techniky. Specializuje se hlavně na generální opravy, podporu životního cyklu a modernizaci vrtulníkové techniky Mi.

Jako součást Centra leteckého výcviku bylo rovněž vybudováno Taktické simulační centrum. Toto centrum je vybaveno simulátory s nejmodernějšími technologiemi umožňujícími téměř reálnou vizualizaci, díky čemuž piloti mohou trénovat mnohé taktické a bojové situace a připravit se na celou řadu vojenských zákroků, jež mohou při výkonu služby zažít.

Společnost VR Group, dceřiná firma spadající pod LOM PRAHA, se pak stará o vývoj a výrobu simulátorů a trenažerů a s tím související služby. Pracuje s trenažery nejen pro piloty, ale také pro pozemní jednotky a komplexní výcvikové a výukové systémy krizového managementu, například pro výjimečné situace při živelných pohromách.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER