POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Litva s rekordním zastoupením tradičně mezi prvními účastníky

09.02.2018, 13:01

S počátkem roku se začínají hlásit první zahraniční účastníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR a letos prvenství přísluší litevskému letectvu. To na statické ukázce nabídne komplexní prezentaci svých schopností.

Litva nedisponuje vlastním stíhacím letectvem, představí ale své transportní kapacity, vrtulníkové letectvo i cvičné letouny. Konkrétně se tak diváci mohou těšit na stejnou sestavu strojů, jež se na mošnovském letišti objevila v roce 2016 - transportní letoun C-27J Spartan, víceúčelový vrtulník AS365N3+ Dauphin a dva stroje L-39 Albatros.

„Litevské letectvo lze považovat již za tradičního účastníka Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, jenž zároveň potvrzuje svou účast typicky mezi prvními. V rámci letošního ročníku Litva vyrovná své rekordní zastoupení čtyřmi stroji z roku 2016. Její prezentace je výjimečná i tím, že vzhledem k velikosti jejího letectva k nám Litva vysílá největší část svých vzdušných sil,“ vyzdvihuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Víceúčelový vrtulník AS365N3+ Dauphin se na Dny NATO vrací po roce a představuje nejnovější přírůstek litevského letectva. To tyto stroje obdrželo v roce 2015 a využívá je jako pátrací a záchranné helikoptéry či pro monitoring životního prostředí. Po roce se vrací rovněž letoun L-39 Albatros z dílny generálního partnera akce, společnosti AERO Vodochody. Díky dvojnásobnému zastoupení se může představit ve dvou různých konfiguracích prezentujících jeho hlavní využití – cvičné L-39C a lehké bojové L-39ZA.

Transportní letoun C-27J Spartan mohli diváci loni zhlédnout v dynamické ukázce v italských barvách, ze strany Litvy se bude jednat o návrat po dvou letech.

Jelikož Litva, obdobně jako další pobaltské státy Estonsko a Lotyšsko, nemá k dispozici vlastní nadzvukové letectvo, ochranu jejího vzdušného prostoru zajišťují již od roku 2004 ostatní členské státy Severoatlantické aliance. Na této misi zvané Baltic Air Policing se podílí i české letectvo se stíhacími letouny JAS-39 Gripen, které se jí účastnilo naposled v roce 2012. V současné době je vzdušný prostor pobaltských zemí střežen Dánskem a Itálií.

Od poloviny letošního roku však bude v Litvě v mnohonárodním bojovém uskupení členských států NATO v rámci takzvané alianční předsunuté přítomnosti působit česká mechanizovaná rota o velikosti 250 vojáků.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER