POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Litva opět představí průřez svým letectvem

08.03.2019, 12:25

Již po šesté v řadě na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR míří litevské letectvo. To stejně jako v předchozích letech nabídne na statických ukázkách dopravní letoun C-27 Spartan, vrtulník AS-365 i cvičný či lehký útočný stroj L-39 a ukáže tak komplexní prezentaci svých schopností.

Ve stejné sestavě se představilo i v předchozích letech, a vzhledem k tomu, že Litva nedisponuje stíhacím letectvem, to znamená, že na Letiště Leoše Janáčka Ostrava pravidelně posílá vše, co může. Naopak v Pobaltí budou v té době působit letouny JAS-39 Gripen českého letectva, které v rámci alianční mise ochrání vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska.

"Litevské letectvo sice není početné, ale i díky tomu má prvenství v tom, že na Dny NATO každý rok vysílá téměř čtvrtinu všech svých letadel, což je opravdu mimořádné," oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "A přestože letoun C-27 Spartan se u nás objevuje i v barvách jiných států, vrtulník AS365 u nás mohou návštěvníci vidět pouze právě díky Litvě. Cvičný stroj L-39 Albatros u nás pravidelně prezentovalo české letectvo, to je však v květnu vyřadí z výzbroje, a tak se může stát, že i tento letoun Litva představí jako jediná." 

Vrtulník AS365N3+ Dauphin je nejnovějším přírůstkem ve výzbroji litevského letectva z roku 2015, který je využíván především pro pátrací a záchranné operace, ale i pro monitoring životního prostředí. Moderním strojem je i transportní letoun C-27J Spartan, jenž v litevských silách slouží od roku 2012. Naopak L-39 Albatros, jehož účelem je primárně základní či udržovací výcvik, ale může být použit i jako lehký bojový letoun, představuje tradici a díky původu v továrnách společnosti Aero Vodochody, generálního partnera akce rovněž sepjetí litevského letectva s českým, potažmo československým, leteckým průmyslem.

Obranná spolupráce obou zemí však probíhá i v současnosti, a to nejsilněji v celé historii obou států. Na území Litvy působí v rámci předsunuté přítomnosti Severoatlantické aliance pod vedením Německa přes 200 českých vojáků s obrněnými vozidly Pandur. Po sedmi letech se do Pobaltí v září vrátí i čtyři letouny JAS-39 Gripen, jež budou do prosince zajišťovat ochranu tamního vzdušného prostoru. Na rozdíl od předchozích misí nebudou umístěni na litevské základně Šiauliai, ale budou létat z estonského Amari. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER