POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Letecká záchranná služba opět zachrání pacienta z nepřístupného terénu

08.09.2015, 09:08

Po roční pauze se na mošnovském letišti znovu objeví divácky velmi oblíbená ukázka ošetření pacienta pomocí slaňování ze záchranářského vrtulníku, která je již tradičně prezentována Zdravotnickou záchrannou službou Moravskoslezského kraje (ZZS MSK).

Divákům v průběhu tohoto času nabídne demonstraci záchrany a ošetření pacienta v nepřístupném terénu pomocí podvěsu pod vrtulníkem s následným převozem do nemocničního zařízení. 

„Tato dynamická ukázka je diváky vždy oceňována, neboť se týká možné reálné události v běžném životě, která může potkat každého z nás. Nejenom, že je díky slaňování z vrtulníku velmi atraktivní, ale rovněž umožní návštěvníkům udělat si představu o tom, jak náročná je záchrana v nepřístupném terénu. Je tedy rovněž potřeba si vysoce cenit lidí, kteří při záchraně ostatních podstupují toto riziko,“ vyzdvihl význam ukázky Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000.

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje, která rovněž patří k hlavním organizátorům akce, jako každý rok poskytne návštěvníkům možnost seznámit se například s vybavením sanitních vozidel. K nahlédnutí bude malá a velká sanita včetně interaktivních ukázek profesionálního postupu záchranářů při ošetřování pacienta, a to v podobě poskytování první pomoci, neodkladné resuscitace a zároveň instrukcí, jak postupovat při volání na tísňovou linku. Záchranná služba se hlavně chce zaměřit na poučení dětí a mládeže a kromě užitečných informací jim zároveň nabídne i zábavu: kreslení s Kryštůfkem, za které budou děti odměněny drobnými cenami.

Kromě toho ZZS MSK samozřejmě na místě zajistí případnou přednemocniční neodkladnou péči a psychosociální pomoc, což bude na akci koordinováno skrze hlavního lékaře ZZS MSK ve štábu integrovaného záchranného systému. Na mošnovském letišti se v době konání Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR objeví též druhý vrtulník z výbavy Letecké záchranné služby, který však bude zajišťovat ostrou službu a přítomen tedy bude jen krátce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER