POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Itálie nabídne letové ukázky Spartanu a Eurofighteru

28.04.2017, 13:13

Mezi tradičními účastníky Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, kteří se představí i na letošním ročníku akce, nebude chybět italské letectvo. Návštěvníkům akce nabídne dvě oblíbené letové ukázky - bojového letounu Eurofighter Typhoon a přepravního stroje C-27J Spartan.

Eurofighter se tak nad mošnovským letištěm opět po roce představí v italských i rakouských barvách. Loni do Ostravy zavítal rovněž italský letoun C-27J Spartan, jednalo se však pouze o podpůrný stroj, který nebyl vystaven veřejnosti. Jeho dynamickou ukázku zde bylo možné vidět naposledy v roce 2012.

"Italské letectvo se v posledních letech snaží obměňovat techniku, kterou ukazuje na naší akci, a letos se tak můžeme těšit na stroje, jež se zde spolu ukázaly poprvé a naposled před pěti lety. Letové ukázky dvoumotorových bojových letounů diváci oceňují nejen díky předvádění limitů jejich schopností, ale rovněž díky akustickému doprovodu. Ten sice nemůže turbovrtulový Spartan nabídnout, ale o to více právě přepravní stroje, jež se na první pohled zdají neohrabané, překvapují akrobatickými prvky. Uvidíme tedy, který z italských letounů se návštěvníkům bude líbit více," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Díky příspěvku rakouského a litevského letectva navíc bude možné oba typy vidět i na statických ukázkách."

Itálie těmito stroji představuje produkty svého leteckého průmyslu. Spolu s Británií, Španělskem a Německem vyvinulo a vyrábí Eurofighter Typhoon a patří tak mezi primární uživatele tohoto víceúčelového dvoumotorového nadzvukového bojového letounu - v italském letectvu jich slouží více než 80. Italské Eurofightery byly nasazeny při aliančních leteckých operacích nad Libyí v roce 2011, podílejí se též na ochraně vzdušného prostoru spojeneckých států bez stíhacích letectev. Mají za sebou vyslání na Island a do pobaltských republik, od roku 2009 pak spolu s řeckými letadly dlouhodobě zajišťují bezpečnost nad Albánií.

Střední turbovrtulový přepravní letoun C-27J Spartan pochází z dílen firmy Alenia (nyní Leonardo) a je tak čistě italským výrobkem, který mají nyní ve výzbroji státy čtyř kontinentů. Jeho nákup zvažovala i česká armáda, nakonec však zvolila konkurenční C-295M od španělské firmy CASA. Naproti tomu na dodání dvou objednaných Spartanů v současnosti čeká Slovensko. Na videu níže si můžete připomenout jeho vystoupení v roce 2012.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER