POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Exkluzivní premiéra akrobatické skupiny Patrouille de France

31.05.2019, 13:24

Na letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR míří již třetí akrobatická skupina, a to francouzská Patrouille de France s letouny Alpha Jet. Ta je zároveň poslední z předních evropských skupin, která ještě na mošnovském letišti nevystoupila.

Patrouille de France je považována za nejstarší a jednu z nejprofesionálnějších akrobatických skupin, díky čemuž se řadí mezi absolutní světovou špičku. Diváci se tak mohou těšit na ukázku precizní slétanosti osmi strojů Alpha Jet E. Vidět ji však budou moci vidět pouze během sobotního programu, v neděli totiž skupinu již čeká vystoupení v Řecku.

zdroj: Armée de l'airzdroj: Armée de l'airzdroj: Armée de l'air

„Skupina Patrouille de France má v plánu na letošek pouze pět vystoupení mimo Francii, jsme tak moc rádi, že vystoupí také u nás při oslavách 70. výročí od založení NATO,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Ještě nikdy se v jednom roce na naší akci nesetkaly tři akrobatické skupiny, stejně jako Patrouille de France i švýcarský PC-7 Team a finští Midnight Hawks zde navíc budou poprvé a věříme, že tak letos nabídneme všem návštěvníkům opravdu mimořádný zážitek.“ 

"Akrobatická skupina Patrouille de France sídlíci na základně v Salon de Provence se kromě akrobatických ukázek čas od času předvede i netradičním vystoupením. Například letos v květnu utvořila v rámci příprav oslav 50. výročí vzniku evropského výrobce Airbus unikátní skupinu s dopravními letouny A220, A320, A330neo, A350 XWB, A380 a BelugaXL," dodává Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví+Kosmonautika.

Piloti ze skupiny Patrouille de France létají v osmičlenné formaci v rychlostech od 300 km/h do 800 km/h ve vzájemné vzdálenosti 2 až 3 metry. Při tom jsou vystaveni přetížení -3 až 7 G. Své první představení předvedla již v roce 1931 a tradičně se účastní francouzské vojenské přehlídky 14. července, na oslavu dobytí Bastilly.

Skupina Patrouille de France v současnosti používá letadla Alpha Jet, která vznikla v 70. letech minulého století za francouzsko-německé spolupráce firem Dassault a Dornier. Jedná se o lehké, cvičné dvoumotorové proudové letadlo. V současnosti je stále využíván francouzským, belgickým nebo kanadským letectvem převážně pro výcvik, ve výzbroji některých afrických či asijských států však plní i podpůrnou bojovou roli.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER