POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Dvojitá italská premiéra: Tornado a AMX

07.06.2019, 13:10

Řada premiérových ukázek na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se opět rozrůstá. Italské letectvo na mošnovské letiště poprvé vysílá hned dva letouny na statickou ukázku, a to Tornado a AMX.

Itálie v předchozích letech prezentovala mnohé ze své výzbroje na statických i v dynamických ukázkách, včetně špičkového představení akrobatické skupiny Frecce Tricolori či letounů Eurofighter Typhoon a C-27 Spartan. Její letošní účast však ukazuje, že stále může návštěvníkům Dnů NATO nabídnout i dosud neviděné atraktivní stroje. 

zdroj: Italské letectvozdroj: Italské letectvo

„Letoun Tornado je mezi našimi fanoušky velmi žádaný a letos jim tak můžeme nabídnout hned dvě – kromě italského i německé. Letoun AMX je mimo Itálii k vidění jen poměrně zřídka, a též je pro nás velmi vítaným italským příspěvkem,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Jsme rovněž rádi, že se tímto Itálie jakožto jeden ze zakládajících členů připojuje k oslavám 70 let od založení Severoatlantické aliance.“

Letoun Panavia Tornado je víceúčelový bojový letoun s měnitelnou geometrií křídel. Letadlo vzniklo ze společného evropského projektu Velké Británie, Německa a Itálie. Tornado se mimo jiné podílelo na alianční misi v Afghánistánu, kde plnilo především průzkumnou roli. Velká Británie nedávno vyřadila tento stroj z aktivní služby, v současné době tak v Evropě zůstává ve výzbroji pouze Německa a Itálie, a oba tyto státy jej vyšlou na Dny NATO.

Jednomotorový letoun italské produkce AMX International přezdívaný Ghibli je oproti tomu určený k útokům proti pozemním cílům a průzkumu. V barvách Itálie slouží od roku 1989, kromě ní jej má ve výzbroji už pouze Brazílie. Stroje AMX byly nasazeny do operací Severoatlantické aliance na Balkáně, Libyi nebo v Afghánistánu, kde nahradily právě Tornada. Naposledy se letouny AMX účastnily bojů v Iráku proti tzv. Islámskému státu.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER