POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Další velká premiéra: na Mošnov míří francouzský Rafale!

08.08.2016, 16:34

Příliv exkluzivních premiér při 15. výročí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR stále neustává. Svou účast potvrdil tým Rafale Solo Display francouzského letectva, který představí nejnovější bojový multifunkční letoun francouzské provenience. Francie se tak též stane již 20. státem, jenž bude letos na Mošnově prezentovat svou techniku, čímž vyrovná rekordní počet zahraničních účastníků z roku 2012.

Rafale se měl nad mošnovským letištěm ukázat již v roce 2010, kdy bylo jeho vystoupení potvrzeno francouzským ministerstvem obrany, bohužel tehdy byla jeho účast bohužel odvolána. Nyní se však návštěvníci Dnů NATO konečně dočkají.

"Rafale Solo Display je ukázkou, která je snad všemi organizátory air show velmi žádaná a i my jsme o ni při jednání s francouzskými představiteli usilovali každoročně. Velmi si vážíme toho, že se ho dočkáme při tomto významném výročí naší akce," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Navíc díky letovým ukázkám rakouského, španělského a italského Eurofighteru a českého Gripenu budeme moci nabídnout porovnání nejmodernějších evropských bojových letounů, které lze vnímat jako své konkurenty."

Letošní sezona bude první pro nového pilota Rafale Solo Display, kterým je kpt. Jean-Guillaume Martinez. Můžeme se tak těšit na novou letovou sestavu než jakou předváděl jeho předchůdce Benoit Blanche, který však na ní dohlíží z pozice trenéra. Mimo Francii se přitom Rafale letos objeví pouze na pěti akcích, nejbližší z nich je rakouská Airpower v Zeltwegu, jinak se jedná o přehlídky v Belgii, Velké Británii a Španělsku.

Oficiální stránky Rafale Solo Display

Rafale je čistě francouzským letounem vyráběným firmou Dassault, který by však nevznikl, pokud by Francie neopustila skupinu států vyvíjejících společný evropský letoun kvůli rozdílným požadavkům na jeho vlastnosti. Přesto jsou si oba letouny značně podobné co do vzhledu, tak i do využití, když se jedná o všestranné dvoumotorové stroje zvládající úkoly protivzdušné obrany, průzkumu i pozemních útoků. Oproti Eurofighteru se však Rafale vyrábí i ve verzi vhodné pro operace z letadlových lodí, když dokonce jako jediný ne-americký stroj může přistávat na palubách amerických lodí.

Letouny Rafale jsou stále ještě zařazovány do výzbroje francouzského letectva, kromě něj jich šest vlastní i egyptské vzdušné síly, přičemž další mu budou ještě dodány. Objednávky na celkem 60 strojů jsou pak uzvařeny s Katarem a Indií, přičemž oba tyto státy upřednostnily Rafale mimo jiné právě před Eurofighterem.

Čtěte také: Frecce Tricolori & F-2000 Display míří na Dny NATO!

Do ostré akce se rafaly poprvé dostaly v alianční misi v Afghánistánu, kde poskytovaly leteckou podporu pozemním jednotkám. V roce 2011 se pak významně zapojily i do úderů proti režimu Muammara Kaddáfího v Libyi, o dva roky později podporovaly francouzskou vojenskou intervenci na podporu vlády v Mali ohrožované islamistickými povstalci. V současnosti se účastní mezinárodního boje proti Islámskému státu.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER