POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Další účast USA: dynamika Apache, statika KC-135 a F-16

16.09.2015, 10:46

Letošní účast ozbrojených sil USA na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušný sil AČR bude opravdu výjimečná. Kromě již oznámeného konvertoplánu CV-22B Osprey a strategického bombardéru B-52 se představí tanker KC-135, stíhací letouny F-16 a v premiérové dynamické ukázce bitevní vrtulník AH-64 Apache.

Spojené státy tak na Mošnově překonají jednak svůj historický rekord předváděných strojů a jednak předvedou unikátní podívanou pro návštěvníky akce. Celkem pět amerických letounů se tak představí v Ostravě na statické prezentaci. Vrtulník Apache pak předvede dynamickou ukázku, která ještě v České republice nebyla k vidění. Američané tím překonají svůj dosavadní rekord z roku 2012.

„Jedná se o historicky největší účast této světové mocnosti, která návštěvníkům předvede kromě bezpilotních prostředků také leteckou techniku všech typů, od vrtulníků přes přepravní stroje a stíhačky až po strategický bombardér,“ uvedl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000.

Bojový vrtulník AH-64 Apache, který slouží především k ničení obrněných pozemních cílů, předvede svou dynamickou ukázku pouze v sobotu dopoledne, posléze odletí rovnou do Polska. Na Mošnově si odbyl premiéru v roce 2008, kdy se na statické ukázce představil stroj nizozemského letectva. Účast amerického stroje se letos podařilo zajistit díky cvičení Ample Strike 2015, které právě probíhá v Náměšti nad Oslavou. Uvedený bitevní vrtulník AH-64 je součástí U.S. Army Europe v Německu, která zatím na Dnech NATO představila v roce 2008 vrtulník Black Hawk.

ZMĚNA: Z důvodu chybějícího povolení pro veřejné vystoupení se bohužel ukázka AH-64 Apache neuskuteční
Premiérová ukázka vrtulníku AH-64 se neuskuteční (18.9. 2015)

Čtěte: Osprey se vrací do Ostravy!

Čtěte: Po třech letech se na Mošnov vrací bombardér B-52H Stratofortress!

K nově oznámeným účastníkům Dnů NATO dále patří KC-135 Stratotanker pro doplňování paliva za letu, který do Mošnova přiletí již počtvrté. Stíhací letoun F-16 se též na ostravském letišti objevuje pravidelně, v amerických barvách se představil zatím pouze jednou, a to v roce 2007, kdy dynamickou ukázkou zaujal Viper East Demo Team.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER