POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Zprávy

Americké strategické bombardéry se vracejí na Mošnov

01.09.2017, 11:01

Legendární americké strategické bombardéry B-1B Lancer a B-52 Stratofortress se opět po roce představí na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Americkou prezentaci těchto obřích letounů doplní na statické ukázce také tankovací letoun KC-135 Stratotanker. 

Ani na letošním ročníku Dnů NATO nebudou na mošnovském letištichybět dva ze tří typů současných amerických bombardérů. Nadzvukový letoun B-1B Lancer dominoval při své loňské premiéře statickým ukázkám. Opět jej doprovodí strategický bombardér B-52 Stratofortress, který si na Dnech NATO odbyl svou premiéru už v roce 2010.

„Tyto letouny se na veřejných akcích společně objevují velmi vzácně, je proto zcela unikátní, že je bude možné takto u nás vidět dva roky po sobě,“ vyzdvihuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Oba bombardéry se zároveň na přelomu srpna a září účastní dvoutýdenního cvičení Ample Strike konajícího se v České republice.

Na Mošnov přiletítaké tankovací letoun KC-135 Stratotanker, který slouží k doplňování paliva za letu u stíhacích letounů i právě bombardérů, jež často operují za hranicí svého maximálního doletu.

Oba bombardéry spadají pod 307. bombardovací křídlo. B-1B Lancer, který disponuje technologií stealth či měnitelnou geometrií křídel,dorazí ze základny Dyess v Texasu, B-52 má oproti tomu domovskou základnu v Barksdale v Louisianě. Přestože tento letoun působí v amerických vzdušných silách již od roku 1955,jeho schopnosti jsou natolik pro Spojené státy stěžejní, že po nedávné modernizaci došlo k prodloužení jeho operační služby až do roku 2040.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER