POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

Mi-24V

Bitevní vrtulník Mil Mi-24 je dvoumotorové koncepce s pětilistým nosným a třílistým vyrovnávacím rotorem, s určením pro přímou palebnou podporu pozemních jednotek, ničení obrněných cílů a přepravu osob, případně nákladu.

Vývoj byl zahájen v Sovětském svazu v polovině 60. let. První prototyp vzlétl 15. září 1969. Postupně vzniklo množství verzí, české letectvo v současné době používá již jen stroje varianty Mi-24V známé i pod exportním označením Mi-35. Charakteristickým znakem Mi-24 je na dvoumístný pilotní prostor navazující nákladová kabina pro až osmičlenný výsadek. Vrtulník je opatřen křídlem o rozpětí 6,54 m, které kromě nesení zbraňových závěsníků odlehčuje při vyšších rychlostech nosný rotor až o 30 %. Pohon zabezpečují motory TV3-117V o výkonu 2x 1638 kW. Pod přídí je umístěna otočná věž se čtyřhlavňovým rotačním kulometem 9-A-624 ráže 12,7 mm. Na závěsníky pod křídlem je možné podvěsit přídavní nádrže, bloky neřízených raket, neřízené pumy, kanonové kontejnery, granátomety nebo řízené protitankové střely. Výroba nejnovějších verzí řady Mi-35 běží dodnes.

 

Hlavní technické údaje

Průměr nosného rotoru 17,30 m
Délka s otáčejícími se rotory 21,35 m
Výška s vyrovnávacím rotorem 05,47 m
Hmotnost prázdného stroje 8 570 kg
Maximální vzletová hmotnost 12 000 kg
Maximální rychlost 335 km/h
Dostup 4 500 m
Dolet 450 km

 

Související:

 

Stránka je připravena ve spolupráci s redakcí časopisu Letectví+kosmonautika z vydavatelství Aeromedia. Časopis přináší aktuální informace ze světa vojenského i civilního letectví.
 

 

 

Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER