POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

L-39ZA Albatros

Tisíce pilotů v řadě zemí světa vděčí za získání prvních leteckých zkušeností s proudovou technikou typu L-39 Albatros, který však není jenom letounem pro začátečníky, ale sloužil rovněž ke kondičnímu létání kosmonautů. Ve výrobě ve vodochodském Aeru navázal na svého neméně slavného předchůdce L-29 Delfin.

Na počátku dlouhé řady 2892 vyrobených exemplářů stál prototyp, se kterým tovární pilot Ing. Rudolf Duchoň zahájil v den padesátého výročí vyhlášení naší státnosti, 28. října 1968, pojížděcí zkoušky. K prvnímu letu prototypu L-39 Albatros došlo o týden později, 4. listopadu.

K novému letounu byl vyvinut celý výcvikový a diagnostický systém a vedle základního cvičného provedení označovaného jako L-39C byla v polovině sedmdesátých let vyvinuta také verze L-39V, určená pro vlek střeleckých terčů. Pro potřeby rozšířeného výcviku začala být již v roce 1973 připravována verze vyzbrojená dvojhlavňovým kanonem GŠ-23 ráže 23 mm, neseným v odnímatelném pouzdře pod trupem, označená L-39ZA, poháněná motorem AI-25TL o maximálním tahu 16,87 kN.

Albatros byl exportován do mnoha zemí světa, kde dodnes slouží k plné spokojenosti v nejrůznějších rolích. Jeho výrobce, společnost Aero Vodochody Aerospace, v současné době připravuje novou generaci, typ L-39NG.

 

 

Hlavní technické údaje

Rozpětí 9,44 m
Délka 12,13 m
Výška 4,70 m
Hmotnost prázdného stroje 3 400 kg
Maximální vzletová hmotnost 5 500 kg
Maximální rychlost 850 km/h
Dostup 11 000 m
Dolet 1 650 km

 

Související:

 

Stránka je připravena ve spolupráci s redakcí časopisu Letectví+kosmonautika z vydavatelství Aeromedia. Časopis přináší aktuální informace ze světa vojenského i civilního letectví.
 

 

 

Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER