POTVRZENÁ ÚČAST 2019     Kanada  Francie    Litva Nizozemí Norsko  Rumunsko Slovensko Švýcarsko Velká Británie USA 

JAS-39C Gripen

Víceúčelový jednomístný jednomotorový bojový letoun s deltakřídlem a příďovou vodorovnou řídicí plochou je mimo jiné přizpůsoben pro vzlety a přistání na silnicích. V základní konfiguraci plní jak stíhací a útočné úkoly, tak průzkumné. První prototyp Gripenu, typu vyráběného společností Saab v Linköpingu, vzlétl 9. prosince 1988. Do řadové služby byl typ přijat v polovině roku 1993. K pohonu slouží motor RM12, jehož maximální tah s přídavným spalováním je 80,54 kN. Úvodní sériový kus modernizované verze JAS-39C byl zalétán 14. srpna 2002. Letouny této verze, spolu s dvoumístným ekvivalentem JAS-39D, jsou vybaveny rovněž teleskopickým nástavcem pro doplňování paliva za letu a novými displeji v pilotním prostoru. Výrazně rozšířeny jsou možnosti nesené výzbroje a výstroje.

Gripeny Vzdušných sil Armády ČR nahradily ve službě legendární MiGy 21. Prvních šest kusů přilétlo na domovskou 21. základnu taktického letectva v Čáslavi 18. dubna 2005. Všechny jsou zařazeny u tamní 211. taktické letky. Letouny zabezpečují od 1. července 2005 ochranu vzdušného prostoru naší republiky v rámci Integrovaného systému protivzdušné obrany Severoatlantické aliance NATINAMDS. České Gripeny jsou vyzbrojeny palubním kanonem BK-27 ráže 27 mm, protiletadlovými řízenými střelami AIM-9M Sidewinder a protiletadlovými řízenými střelami AIM-120C-5 AMRAAM.

Hlavní technické údaje

Rozpětí 8,40 m
Délka 14,10 m
Výška 4,50 m
Hmotnost prázdného stroje 6 800 kg
Maximální vzletová hmotnost 14 000 kg
Maximální rychlost 2 130 km/h
Dostup 20 000 m
Dolet 3 200 km

 

Související:

 

Stránka je připravena ve spolupráci s redakcí časopisu Letectví+kosmonautika z vydavatelství Aeromedia. Časopis přináší aktuální informace ze světa vojenského i civilního letectví.
 

 

 

Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
Moravskoslezský kraj
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER
LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro
MARKETINGOVÝ PARTNER