POTVRZENÁ ÚČAST 2018     1x F-16 (D); 1x C-130 (S) 6x PC-9M (D) 1x F-16 (D) 1x F-18 (D) 1x Rafale (D) 1x EF Typhoon (S); 1x P-3C (S); 1x Sea King (S); 1x Sea Lynx (S); 1x EC-135 (S); 1x Bell 206 (S) 1x JAS-39 (D) 1x AS365 (S); 1x C-27 (S); 2x L-39 (S)  1x DA-20 (S); 1x P-3C (S) 1x F-16 (D); 6x TS-11 (D); 1x F-16 (S)  1x C-27 (S); 1x MiG-29 (D); 1x UH-60 (S)  1x EF Typhoon (D) 1x SK 35 Draken (D); 1x AJS37 Viggen (D); 1x J32 Lansen (D); 1x Saab 105 (Supp)   

Zprávy

Unikátní statická ukázka „retro” L-39 i L-39CW na Dnech NATO

12.09.2018, 15:34

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR nabídne na statické prezentaci také letoun L-39 Albatros ve speciální historické kamufláži Retro 68, jehož účast byla zajištěna generálním partnerem akce, společností AERO Vodochody AEROSPACE a.s.. Ta si navíc pro návštěvníky připravila letoun L-39CW, který má nyní certifikovanou zástavbu nového motoru Williams International FJ 440-M a nové avioniky, tedy stejného motoru a stejné avioniky, kterými bude vybaven zcela nový letoun L-39NG.

Unikátní historická kamufláž Retro 68, v níž se představí letoun Vzdušných sil AČR L-39 Albatros, reprezentuje 50. výročí od prvního letu tohoto stroje v roce 1968.  Prezentaci letounu na Dnech NATO zařídil jeho výrobce a generální partner akce firma AERO Vodochody AEROSPACE a.s., jež patří mezi elitu nejen českého, ale i světového obranného průmyslu.

„Jsme nesmírně rádi, že AERO Vodochody, společnost, která se během své existence stala pojmem v obranném a leteckém průmyslu, bude opět generálním partnerem akce. Partnerství s jednou z nejvýznamnějších společností ve svém odvětví jen potvrzuje, že Dnům NATO právoplatně patří titul největší bezpečnostní show v Evropě,“ říká Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Letoun L-39CW cílí na stávající uživatele L-39, mezi nimiž je kolem 40 států, kdy téměř 600 těchto letounů je stále v provozu. „Na základě velkého počtu existujících L-39, našeho aktivního přístupu k podpoře zákazníků a rozvíjení obchodních vztahů s nimi jsme připravili nabídku, která jim umožní zvýšit provozní schopnosti letounů zabudováním nového motoru i avioniky,“ sdělil prezident Aera Vodochody Giuseppe Giordo.

Pro uživatele L-39, kteří chtějí zvýšit výkon a schopnosti svých letounů, nabízí společnost AERO Vodochody AEROSPACE možnost výměny původní pohonné jednotky za nově vyvinutý motor FJ44-4M Williams International a vybavení letounu novou avionikou, jež je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů 4. a 5. generace a může být do značné míry přizpůsobena specifickým požadavkům zákazníka.

V porovnání s původním motorem AI-25TL má motor FJ44-4M kratší akceleraci, nižší váhu, ke spuštění nepotřebuje pomocnou energetickou jednotku (APU) a má nižší spotřebu paliva. Jedním z možných účelů letounu L-39CW je jeho užití také jako přechodného řešení před pořízením zcela nového letounu L-39NG vybaveného stejným motorem a stejnou avionikou.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj a výrobu civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky stovkám stále používaných letounů L-39 a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly.

Společnost je zároveň velmi aktivní také v široké škále kooperačních projektů a řadí se mezi důležité partnery největších výrobců v oblasti civilního letectví. V posledních letech navíc společnost přijala zodpovědnost nejen za výrobu, ale také vývoj strukturálních součástí díky několika risk-sharingovým programům.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA

Moravskoslezský kraj

HLAVNÍ PODPORA

GENERÁLNÍ PARTNER AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER

Pivovar Zubr

HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

Česká televize