POTVRZENÁ ÚČAST 2018     1x F-16 (D); 1x C-130 (S) 6x PC-9M (D) 1x F-16 (D) 1x F-18 (D) 1x Rafale (D) 1x EF Typhoon (S); 1x P-3C (S); 1x Sea King (S); 1x Sea Lynx (S); 1x EC-135 (S); 1x Bell 206 (S) 1x JAS-39 (D) 1x AS365 (S); 1x C-27 (S); 2x L-39 (S)  1x DA-20 (S); 1x P-3C (S) 1x F-16 (D); 6x TS-11 (D); 1x F-16 (S)  1x C-27 (S); 1x MiG-29 (D); 1x UH-60 (S)  1x EF Typhoon (D) 1x SK 35 Draken (D); 1x AJS37 Viggen (D); 1x J32 Lansen (D); 1x Saab 105 (Supp)   

Zprávy

Na víkendovou show Dnů NATO 2018 zavítalo celkem 220 000 návštěvníků

16.09.2018, 17:44

Letošní XVIII. ročník Dnů NATO v Ostravě & IX. Dnů Vzdušných sil Armády České republiky konaný na Letišti Leoše Janáčka Ostrava a věnovaný připomenutí stého výročí vzniku Československa i jeho ozbrojených sil potvrdil svou pozici největší bezpečnostní akce v Evropě. Nedělní část víkendového programu zhlédlo 125 000 návštěvníků, což včetně soboty představuje celkem 220 000 diváků.

Díky společnému úsilí všech zainteresovaných složek a partnerů byl letošní ročník Dnů NATO důstojnou oslavou 100 let Československa, kterou v závěru nedělního programu zakončil symbolický rozsyp vlčích máků nesených letounem OV-10 Bronco, který tak zopakoval svá dvě předchozí vystoupení konaná v rámci mimořádného historického průletu.

Víkendový program během 16 hodin poskytl přes 40 dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi. Návštěvníci měli příležitost zhlédnout nejen přibližně 100 kusů letecké techniky, ale také více než 500 kusů pozemní techniky včetně té, která celou show zajišťovala. Jen Armáda České republiky, na které spočívá hlavní zátěž zabezpečení akce, využívala na 330 vozidel všech typů.

Během letošních Dnů NATO předvedlo své schopnosti a techniku v dynamických i statických ukázkách 20 účastnických zemí, včetně premiérového představení Chorvatska v podobě akrobatické skupiny Křídla bouře. Spojené státy, jež se pro letošní rok zhostily role speciální partnerské země, předvedly kromě letecké techniky i premiérovou pozemní obrněnou techniku. Tu prezentovali i další dva zahraniční účastníci, Německo a Polsko.

Letošní ročník Dnů NATO byl obohacen také o historické prvky, neboť v rámci statické expozice byl díky spolupráci se Slezským zemským muzeem věnován rozsáhlý prostor historické vojenské technice i jejím replikám. Ty společně s nejmodernějšími stroji ilustrovaly technologický pokrok, jímž si československé a následně české ozbrojené síly prošly. Velkou měrou pak tomuto historickému nadhledu napomohly i expozice muzeálních kousků společností ŠKODA AUTO a TATRA TRUCKS.

I když páteční přílety a nácviky zkomplikoval déšť, který vydatně skrápěl mošnovské letiště i během sobotního rána, příjemně letní počasí provázelo oba víkendové dny. Návštěvníci zaplnili i volné travnaté plochy a často na dekách a vleže sledovali okolní dění. Díky organizátorům, partnerům a všem, kteří se zasloužili o program, jeho zabezpečení a další služby si tak z největší bezpečnostní show v Evropě mohli odnést nezapomenutelné zážitky.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA

Moravskoslezský kraj

HLAVNÍ PODPORA

GENERÁLNÍ PARTNER AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER

Pivovar Zubr

HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

Česká televize