POTVRZENÁ ÚČAST 2018     1x F-16 (D); 1x C-130 (S) 6x PC-9M (D) 1x F-16 (D) 1x F-18 (D) 1x Rafale (D) 1x EF Typhoon (S); 1x P-3C (S); 1x Sea King (S); 1x Sea Lynx (S); 1x EC-135 (S); 1x Bell 206 (S) 1x JAS-39 (D) 1x AS365 (S); 1x C-27 (S); 2x L-39 (S)  1x DA-20 (S); 1x P-3C (S) 1x F-16 (D); 6x TS-11 (D); 1x F-16 (S)  1x C-27 (S); 1x MiG-29 (D); 1x UH-60 (S)  1x EF Typhoon (D) 1x SK 35 Draken (D); 1x AJS37 Viggen (D); 1x J32 Lansen (D); 1x Saab 105 (Supp)   

Zprávy

Dny NATO slouží i k prezentaci technologických novinek a uzavírání kontraktů

26.09.2018, 17:20

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sila AČR nejsou jen největší veřejnou bezpečnostní show v Evropě, ale pro komerční společnosti se jedná i o skvělou příležitost pro představování jejich nových produktů a setkávání se s jejich obchodními partnery.

Firma ERA spolu s mateřskou společností OMNIPOL odborné veřejnosti předvedla pasivní multistatický radar SICORRA, další ze svých systémů pro sledování vzdušného prostoru. Ten je dalším vývojovým stupněm technologie MSPSR (MultiStatický Primární Sledovací Radar), kterou firma představila poprvé v roce 2013 v podobě demonstrátoru Tichý strážce. 

„Od té doby vývojový tým ERA nasbíral mnoho zkušeností během série měřících kampaní a vojenských cvičení, což napomohlo přijít s ještě pokročilejším řešením. Jsem přesvědčen, že tato technologie v kombinaci s našimi dalšími systémy na bázi multilaterace, jako je například VERA-NG, představuje budoucnost pro sledování vzdušného prostoru,“ uvedl generální ředitel ERA Viktor Sotona.

General Dynamics European Land Systems (GDELS) i na dynamických ukázkách představil pásový obrněný transportér ASCOD, na jehož výrobě se bude podílet rovněž společnost Ray Service. Obě společnosti přímo na mošnovském letišti podepsaly kontrakt v hodnotě přesahující 100 milionů korun na dodávku kabeláže do těchto vozidel. Navazují tak na spolupráci při výrobě kolových obrněnců Pandur určených pro českou armádu.

„Tato objednávka je dalším příkladem skvělého partnerství mezi oběma společnostmi a těšíme se na pokračování naší spolupráce v rámci programů nových pozemních systémů,“ prohlásil Jakub Gabriel, výkonný ředitel Ray Service. ASCOD je jedním z kandidátů na nové pásové obrněné vozidlo, které má ve výzbroji české armády nahradit dosluhující BVP-2. Na mošnovském letišti však bylo možné spatřit i jeho konkurenty – CV-90 se 120mm kanonem z dílny BAE Systems, Lynx od firmy Rheinmetall či Pumu ve verzi S1 konsorcia PSM.

Zúčastněné firmy na akci ale představily i další nové produkty. Obrněná vozidla velikostí lehce překonal těžký hasičský speciál TIGON – celosvětový unikát určený pro zásahy ve všech typech terénů, na jehož výrobě se podílí společnost TATRA TRUCKS. Generální partner akce, Aero Vodochody, se pak pochlubil letounem L-39CW, remotorizovanou verzí tohoto legendárního cvičného letounu, jež poprvé vzlétl před 50 lety. 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.


Partnerský stát

Special Partner Nation

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA

Moravskoslezský kraj

HLAVNÍ PODPORA

GENERÁLNÍ PARTNER AERO Vodochody
EXKLUZIVNÍ PARTNER Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ STRATEGICKÝ PARTNER LOM Praha
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER

Pivovar Zubr

HLAVNÍ MARKETINGOVÝ PARTNER
HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER

Česká televize