Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

POTVRZENÁ ÚČAST 2017  

Zprávy

Státní podnik LOM Praha se ukáže na zemi i ve vzduchu

12.09.2017, 09:32

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na představení celkem tří strojů hlavního strategického partnera akce, státního podniku LOM PRAHA. S jeho letouny z pardubického Centra leteckého výcviku se budou moci návštěvníci seznámit na statické i při dynamické ukázce.

„LOM PRAHA je i pro tento rok naším hlavním strategickým partnerem, velmi si této dlouholeté podpory vážíme a také díky ní si Dny NATO uchovaly svoji vysokou úroveň. Budeme se těšit i na další pokračování úspěšné spolupráce,“ ocenil podnik předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Pro letošní ročník LOM PRAHA pro návštěvníky na Mošnově připravil dynamickou ukázku víceúčelového užitkového vrtulníku Mi-2, který stále patří mezi nejrozšířenější lehké vrtulníky na světě. Návštěvníci Dnů NATO budou ovšem svědky derniéry tohoto legendárního stroje, neboť bude z arsenálu LOM PRAHA vyřazen. Kromě Mi-2 se však ve vzduchu ukáže v polských barvách i W-3 Sokol ve vojenské verzi, konstrukčně vycházející právě z Mi-2.

Na statické ukázce poté bude vystaven věhlasně známý celokovový dolnoplošník Zlín 142, který se používá pro základní i pokročilý výcvik a k akrobacii. K němu se na zemi přidá rovněž střední víceúčelový turbohřídelový vrtulník Mi-17.

Státní podnik LOM PRAHA nabízí zejména modernizaci, opravy a údržbu vojenských i civilních vrtulníků a letadel, pro Armádu České republiky a nejen pro ni také zajišťuje kompletní výcvik budoucích pilotů. Ti cvičí v Centru leteckého výcviku v Pardubicích na široké škále strojů zahrnující mimo jiné letouny Zlín 43, Zlín 142, L-39 Albatros, L-410 nebo vrtulníky Mi-2 a Mi-17.

LOM PRAHA je jediným opravárenským závodem pro vrtulníky řady Mi v zemích NATO a EU, který je certifikován ruskými konstrukčními kancelářemi MVZ Mil a OAO Klimov. Podnik, jehož historie sahá až do roku 1915, nabízí oproti mnoha konkurentům komplexní služby spojené s životním cyklem letecké techniky. Zejména se soustředí na opravy vrtulníků Mi-2, Mi-8/17, či Mi-24/35.

V rámci výše zmíněného pardubického Centra leteckého výcviku bylo vybudováno také Taktické simulační centrum, ve kterém si piloti nacvičují různé taktické a bojové situace, a to pomocí simulátorů s nejmodernějšími technologiemi umožňující téměř reálnou vizualizaci. Simulace pilotům pomáhá připravit se na celou řadu vojenských zákroků, jež mohou při výkonu služby zažít.

O vývoj a výrobu simulátorů a trenažérů, včetně souvisejících služeb, se stará společnost VR Group, dceřiná firma spadající pod LOM PRAHA. VR Group nad to pracuje s trenažéry nejen pro piloty, ale také pro pozemní jednotky a komplexním výcvikovým a výukovým systémem krizového managementu, například pro výjimečné situace při živelních pohromách.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.







Počet online uživatelů: 7

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing