Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

POTVRZENÁ ÚČAST 2017  

Zprávy

Jaká byla atmosféra letošního ročníku? Mokrá

07.11.2017, 14:16

Déšť, voda či mraky v různých odstínech šedi jsou společným jmenovatelem všech snímků oceněných ve fotosoutěži letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Jejich atmosféru dotvářelo i Slovensko jakožto speciální partnerský stát a tak se právě jeho technika též objevuje na dvou z fotografií, jež porota vybrala jako nejlepší.

V letošním ročníku fotosoutěže bylo hodnoceno 189 snímků od 67 autorů, z nichž porotci vybírali ty nejlépe vystihující atmosféru akce. Přestože se mezi příspěvky objevily i pěkné fotografie z příprav či pondělního cvičného letu Saudi Hawks při slunečném počasí, porotu nejvíce zaujaly snímky, na nichž je patrná naopak nepřízeň počasí, jež měla vliv jak na program akce, tak i na počet návštěvníků.

"Musíme zdůraznit, že hodnocení snímků probíhá opravdu anonymně a porotci netuší, kdo je jejich autorem," říká Martin Svoboda z Jagello 2000. "Na prvním místě se umístil snímek Rastislava Osleje, který naši fotosoutěž vyhrál i v roce 2016. Porota se však shodla jednoznačně, že ze všech příspěvků právě tento nejlépe a kreativně zachycuje atmosféru a nepříznivé počasí, v podobě kaluží, oblečení návštěvníků i šedivé oblohy, a navíc ji kombinuje s jedinečnou účastí slovenské vládní letky, která byla jedním z hlavním motivů celého ročníku."

1. místo: Rastislav Oslej

I na druhém místě se umístilo Slovensko, tentokrát však v podobě sobotního průletu strojů MiG-29 a Airbus A319, jejichž snímek od Jaroslava Farského zaujal nejen motivem, ale i kompozičním zpracováním. Třetí místo pak obsadila fotografie Jakuba Novotného, na níž je kromě tanku M3A1 Stuart Vojenského historického ústavu rovněž zachycena temná obloha, vliv počasí je však patrný i na zabláceném podvozku tanku.

2. místo: Jaroslav Farský
 
3. místo: Jakub Novotný

 

V hlasování veřejnosti pak se 300 hlasy a velkým náskokem uspěla fotka Tomáše Bubíka zachycující ukázku letounu Eurofighter Typhoon italského letectva, za nímž kondenzují kapičky vody. Snímek je ale rovněž připomenutím kpt. Gabrieleho Orlandiho, pilota tohoto letounu, který zahynul při svém vystoupení o týden později. Zvláštní cenu poroty pak získal snímek Radka Menglera kombinující šedá mračna s další hvězdou letošního ročníku - americkým strategickým bombardérem B-1 Lancer, a lidmi, kteří si akci navzdory počasí dobře užívají.

Cena veřejnosti: Tomáš Bubík
 
Zvláštní cena poroty: Radek Mengler

 

Prohlédněte si všechny soutěžní fotografie

 

Děkujeme všem, kteří se fotosoutěže zúčastnili. Vítězům gratulujeme a budeme je kontaktovat telefonicky či e-mailem pro dohodnutí způsobu předání cen.

 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.







Počet online uživatelů: 6

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing