Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

POTVRZENÁ ÚČAST 2017  

Zprávy

Itálie nabídne letové ukázky Spartanu a Eurofighteru

28.04.2017, 13:13

Mezi tradičními účastníky Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, kteří se představí i na letošním ročníku akce, nebude chybět italské letectvo. Návštěvníkům akce nabídne dvě oblíbené letové ukázky - bojového letounu Eurofighter Typhoon a přepravního stroje C-27J Spartan.

Eurofighter se tak nad mošnovským letištěm opět po roce představí v italských i rakouských barvách. Loni do Ostravy zavítal rovněž italský letoun C-27J Spartan, jednalo se však pouze o podpůrný stroj, který nebyl vystaven veřejnosti. Jeho dynamickou ukázku zde bylo možné vidět naposledy v roce 2012.

"Italské letectvo se v posledních letech snaží obměňovat techniku, kterou ukazuje na naší akci, a letos se tak můžeme těšit na stroje, jež se zde spolu ukázaly poprvé a naposled před pěti lety. Letové ukázky dvoumotorových bojových letounů diváci oceňují nejen díky předvádění limitů jejich schopností, ale rovněž díky akustickému doprovodu. Ten sice nemůže turbovrtulový Spartan nabídnout, ale o to více právě přepravní stroje, jež se na první pohled zdají neohrabané, překvapují akrobatickými prvky. Uvidíme tedy, který z italských letounů se návštěvníkům bude líbit více," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Díky příspěvku rakouského a litevského letectva navíc bude možné oba typy vidět i na statických ukázkách."

Itálie těmito stroji představuje produkty svého leteckého průmyslu. Spolu s Británií, Španělskem a Německem vyvinulo a vyrábí Eurofighter Typhoon a patří tak mezi primární uživatele tohoto víceúčelového dvoumotorového nadzvukového bojového letounu - v italském letectvu jich slouží více než 80. Italské Eurofightery byly nasazeny při aliančních leteckých operacích nad Libyí v roce 2011, podílejí se též na ochraně vzdušného prostoru spojeneckých států bez stíhacích letectev. Mají za sebou vyslání na Island a do pobaltských republik, od roku 2009 pak spolu s řeckými letadly dlouhodobě zajišťují bezpečnost nad Albánií.

Střední turbovrtulový přepravní letoun C-27J Spartan pochází z dílen firmy Alenia (nyní Leonardo) a je tak čistě italským výrobkem, který mají nyní ve výzbroji státy čtyř kontinentů. Jeho nákup zvažovala i česká armáda, nakonec však zvolila konkurenční C-295M od španělské firmy CASA. Naproti tomu na dodání dvou objednaných Spartanů v současnosti čeká Slovensko. Na videu níže si můžete připomenout jeho vystoupení v roce 2012.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.







Počet online uživatelů: 7

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing