Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

POTVRZENÁ ÚČAST 2017  

Zprávy

I přes nepřízeň počasí se letošního ročníku Dnů NATO zúčastnilo přes 90 000 diváků

17.09.2017, 19:19

XVII. ročník Dnů NATO v Ostravě & VIII. ročník Dnů Vzdušných sil Armády České republiky konaný za velmi komplikovaných povětrnostních podmínek skončil. Děkujeme všem, kteří se akce účastnili i kteří se na ní organizačně podíleli.

Výstřelem z tanku T-72M4CZ při poslední dynamické ukázce symbolicky skončil druhý den XVII. Dnů NATO v Ostravě & VIII. Dnů Vzdušných sil Armády České republiky. V celé historii této akce poprvé došlo k odvolání většiny letových ukázek nedělního programu z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek. I přes vytrvalý déšť si však na Letiště Leoše Janáčka Ostrava našlo v neděli cestu přibližně 25 000 návštěvníků. V součtu se sobotou show na akci za oba dny dohromady dorazilo 90 000 osob.

Letošní ročník Dnů NATO, největší bezpečnostní show v Evropě, nabídl v rámci statických a dynamických ukázek řadu premiér letecké i pozemní techniky. Navíc to, že i za takto nepříznivého počasí se přišli na XVII. Dny NATO v Ostravě & VIII. Dny Vzdušných sil Armády České republiky podívat návštěvníci v takovém počtu, dokazuje, že si akce získala širokou základnu skutečně věrných příznivců.

O vysoké domácí i mezinárodní prestiži Dnů NATO svědčí také letošní účast 16 zemí, včetně tří mimoevropských: Spojených států, Kanady a Saudské Arábie. Na mošnovském letišti bylo celkem k vidění přes 80 kusů letecké techniky a přes 200 kusů techniky pozemní, kterou poprvé v historii akce prezentovaly najednou tři státy, a to Německo, Polsko a Slovensko, jež se zhostilo role speciálního partnerského státu. V rámci této pozice měli návštěvníci jedinečnou možnost zhlédnout množství málo veřejně prezentované techniky, včetně letounů z Leteckého útvaru Ministerstva vnitra SR, jehož průlet byl v rámci nedělní části programu obohacen o poslední veřejné vystoupení transportního letounu Tu-154. Fanoušci měli zároveň historicky poprvé možnost hlasovat o tom, zda se tento stroj ukáže v dynamické či statické ukázce.

Plánovaný program dynamických vystoupení bohužel nebylo možné kompletně naplnit vzhledem k velmi nízké oblačnosti. Zatímco v sobotu byla kvůli fragmentální oblačnosti zrušena ukázka akrobatické skupiny Saudi Hawks, v neděli byla až na vrtulníky a slovenskou vládní letku odvolána všechna letecká vystoupení. „Je to poprvé za celou historii akce, kdy jsme museli k takovému kroku přistoupit. Nejde jen o vytrvalý déšť, ale především o spodní základnu mraků, která znemožňovala bezpečné provedení letů,“ vysvětluje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, jež je hlavním organizátorem akce.

Ani to však neodradilo tisíce návštěvníků, aby se Dnů NATO zúčastnili, a užili si tak třetí zářijový víkend ve znamení vojenské a civilně-bezpečnostní tématiky. „Všechny zúčastněné složky dělaly vše pro to, aby program proběhl k veškeré spokojenosti návštěvníků, kteří se přišli podívat na svou oblíbenou akci. Všem patří mé poděkování,“ dodává Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.







Počet online uživatelů: 6

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing