Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

POTVRZENÁ ÚČAST 2017  

Zprávy

Americké strategické bombardéry se vracejí na Mošnov

01.09.2017, 11:01

Legendární americké strategické bombardéry B-1B Lancer a B-52 Stratofortress se opět po roce představí na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Americkou prezentaci těchto obřích letounů doplní na statické ukázce také tankovací letoun KC-135 Stratotanker. 

Ani na letošním ročníku Dnů NATO nebudou na mošnovském letištichybět dva ze tří typů současných amerických bombardérů. Nadzvukový letoun B-1B Lancer dominoval při své loňské premiéře statickým ukázkám. Opět jej doprovodí strategický bombardér B-52 Stratofortress, který si na Dnech NATO odbyl svou premiéru už v roce 2010.

„Tyto letouny se na veřejných akcích společně objevují velmi vzácně, je proto zcela unikátní, že je bude možné takto u nás vidět dva roky po sobě,“ vyzdvihuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Oba bombardéry se zároveň na přelomu srpna a září účastní dvoutýdenního cvičení Ample Strike konajícího se v České republice.

Na Mošnov přiletítaké tankovací letoun KC-135 Stratotanker, který slouží k doplňování paliva za letu u stíhacích letounů i právě bombardérů, jež často operují za hranicí svého maximálního doletu.

Oba bombardéry spadají pod 307. bombardovací křídlo. B-1B Lancer, který disponuje technologií stealth či měnitelnou geometrií křídel,dorazí ze základny Dyess v Texasu, B-52 má oproti tomu domovskou základnu v Barksdale v Louisianě. Přestože tento letoun působí v amerických vzdušných silách již od roku 1955,jeho schopnosti jsou natolik pro Spojené státy stěžejní, že po nedávné modernizaci došlo k prodloužení jeho operační služby až do roku 2040.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.







Počet online uživatelů: 7

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing