Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2016  

Zprávy

Slovensko nabídne premiéru Albatrosu i oblíbený MiG-29

29.03.2016, 12:39

Slovensko v rámci letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR poprvé doplní svou tradiční dynamickou ukázku MiG-29 také o premiérové letové vystoupení cvičného letounu L-39 Albatros. Nebude chybět ani vrtulník Mi-17, který bude plnit podpůrnou roli, ale objeví se i na statické ukázce.

Hlavním tahákem slovenské prezentace zůstává dynamická ukázka dvoumotorové stíhačky MiG-29, která se návštěvníkům Dnů NATO předvádí pravidelně, v roce 2012 dokonce slovenští piloti předvedli simulaci boje. V souvislosti s probíhající modernizací se hovořilo o nahrazení těchto strojů za nové letouny kompatibilní s technikou NATO, nicméně v loňském roce Slovensko podepsalo prodloužení ruského kontraktu na údržbu letounů MiG-29 o další čtyři roky.

ZMĚNA: Dynamická ukázka letounu MiG-29 se neuskuteční, více zde: Soloturk odvolal účast, Dny NATO přesto nabídnou bohatý program

„Přestože byl MiG-29 vyvinut již v 70. letech, stále patří mezi výkonné stroje a jeho ukázky jsou nejen na Dnech NATO divácky velmi žádané. Letos nově Slováci přidají i letovou ukázku proudového letounu L-39 Albatros, u níž se kupodivu bude jednat o mošnovskou premiéru,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Se cvičnými letouny L-39 zde před pěti lety vystupovala lotyšská skupina Baltic Bees, několikrát jsme je mohli vidět při průletech, nicméně až tentokrát si odbude první plnou sólovou ukázku.“

Modernizace se ovšem určitě dotkne vrtulníkové letky, která je v současnosti vybavena přepravními helikoptérami Mi-17. Návštěvníci Dnů NATO tak možná budou mít jednu z posledních příležitostí seznámit se s touto helikoptérou ve slovenských barvách na statické ukázce. Počínaje letošním rokem by totiž Slovensko mělo každý rok měnit 2-3 kusy tohoto stroje za americké vrtulníky UH-60 Black Hawk.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.







Počet online uživatelů: 6

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing