Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2016  

Zprávy

Litva se představí v dosud nejširším spektru

15.02.2016, 14:36

Své dosud největší zastoupení na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vyšle letos Litva. Divákům plánuje nabídnout statické ukázky hned tří strojů: transportního letounu C-27J Spartan, vrtulníku AS365N3+ Dauphin a cvičného proudového letadla L-39ZA Albatros.

V případě helikoptéry půjde o velkou premiéru, protože Litva obdržela tyto stroje do své výzbroje teprve loni. AS365N3+ Dauphin francouzské výroby slouží v litevských vzdušných silách především jako pátrací a záchranná helikoptéra, ale i pro monitoring životního prostředí. Transportní letoun C-27J Spartan je naopak návštěvníkům Dnů NATO dobře znám, ale premiéru v litevských barvách si odbude i L-39 Albatros, jenž je využíván k výcviku, může však mít i omezené bojové použití. Jeho účast je však podmíněna bezproblémovým průběhem jeho modernizace, která má být ukončena krátce před konáním Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil.

„Pokud vezmeme v úvahu, co má litevské letectvo k dispozici, jeho letošní účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR je opravdu obdivuhodná. Jistě si získá zaslouženou pozornost, neboť půjde o stroje, které nejsou často k vidění, zejména vrtulník Dauphin ve verzi N3+ patří mezi nejmodernější stroje a jsme rádi, že je budeme moci na naší akci představit,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Stranou zájmu však jistě nezůstane ani Albatros, nejen vzhledem ke svému českému původu.“

Původně československý bitevník L-39 Albatros byl v Ostravě k vidění především díky české armádě, v minulosti se však objevil i pod slovenskou či estonskou vlajkou. V roce 2011 se se čtyřmi těmito stroji představila lotyšská skupina Baltic Bees.

Transportní letouny C-27J Spartan jsou na mošnovském letišti též poměrně častým hostem, na statických ukázkách se kromě litevského představil i rumunský stroj, jeho letové vlastnosti pak ukázali Italové.

Protože Litva, stejně jako Estonsko a Lotyšsko, nemá vlastní nadzvukové letectvo, o ochranu vzdušného prostoru těchto pobaltských států se starají ostatní členové Severoatlantické aliance v rámci mise Baltic Air Policing. Do té se v minulosti, naposledy na konci roku 2012, zapojilo i české letectvo. V lednu tohoto roku rotaci převzalo Španělsko a Belgie.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.







Počet online uživatelů: 5

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing