Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2016  

Zprávy

Jordánské ženské komando se vrací na Dny NATO

31.08.2016, 14:00

Příslušnice speciální ženské jednotky jordánské armády byly jedněmi z hvězd loňského ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Na jejich ukázku se mohou návštěvníci těšit i letos, kdy ve spolupráci s českou zásahovou jednotkou osvobodí rukojmí z uneseného letadla.

Tato speciální ženská jednotka, Female Company for Special Security Tasks (FCSST), do zahraničí poprvé zamířila loni, a to právě na Dny NATO. Před rokem tak mohli diváci sledovat spolupráci jordánské jednotky a vojáků prostějovského 102. průzkumného praporu Armády České republiky při osvobození rukojmí z úkrytu teroristů. Letos budou příslušnice speciálního útvaru za pomoci zásahové jednotky Policie ČR osvobozovat rukojmí z uneseného letadla.

„Loňská ukázka jordánských vojaček byla nezapomenutelná nejen pro nás, ale i pro ně samotné, protože se jednalo o první zahraniční vystoupení. Jsme proto velmi rádi, že se rozhodly svou účast zopakovat. Díky tomu, že jejich letošní zákrok bude probíhat na betonové ploše, a tedy mnohem blíže divákům než loni, věříme, že tentokrát bude jejich ukázka mnohem větším zážitkem než loni,“ vyzdvihuje účast Jordánek Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000.

Zásahová jednotka Krajského policejního ředitelství se v mezinárodních ukázkách na Dnech NATO představuje pravidelně, dosud však vždy předváděla společné zákroky se svými polskými kolegy, a to i osvobození uneseného letadla. V podání českých policistů a jordánských vojákyň se však bude jednat o další zajímavou premiéru na letošní akci.

Velký dík za pomoc při zajištění účasti jordánské ženské jednotky opět patří české ambasádě v Ammánu, která v současnosti slouží jako tzv. kontaktní ambasáda NATO pro Jordánsko a jako taková zastřešuje aktivity Severoatlantické aliance v Jordánsku. Zástupci ambasády tak kupříkladu dohlížejí na stavbu nového výcvikového střediska pro příslušnice ozbrojených sil Jordánska a další země regionu, které je budováno u města Zarká a které je financováno svěřeneckým fondem "NATO-Jordan Trust Fund III", jehož je ČR (spolu s Norskem) hlavním koordinátorem.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.







Počet online uživatelů: 5

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing