Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2016  

Zprávy

Britské námořnictvo vysílá na českou premiéru své Hawky

05.05.2016, 10:00

Britské cvičné letouny Hawk nejsou pro pravidelné návštěvníky Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR ničím novým. Přesto se jejich letošní účast dá označit jako premiérová. Dva tyto stroje na statickou ukázku totiž poprvé vysílá britské Královské námořnictvo.

Britské letouny Hawk se na Mošnově poprvé v roce 2006 díky akrobatické skupině Red Arrows, jež je využívá, a od té doby chyběly pouze na třech ročnících, když se představovaly na statické ukázce, samostatné letové díky Hawk Display Teamu či v roce 2012 opět při skupinové akrobacii. Vždy se však jednalo o stroje Královského letectva, v kterém stejně jako v námořnictvu slouží především k výcviku. Námořnictvo je konkrétně využívá např. k simulaci útoků na plavidla či k tréninku zachycování nepřátelských letadel.

"Britské Královské námořnictvo se na Dnech NATO představilo poprvé loni s letovou ukázkou vrtulníku Lynx a jsme rádi, že se k nám takto vrací. Možnost spatřit Hawky se znaky námořnictva není vzhledem k jejich omezenému počtu častá a doufáme, že naše návštěvníky zaujmou," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000.

Hawky jsou umístěny na základně Culdrose a spadají pod 736 Naval Air Squadron. Nepočítaje vrtulníky, Hawky jsou po vyřazení letadlových lodí a letounů Harrier jedním ze dvou druhů letadel, které má Královské námořnictvo ve výzbroji. Tím druhým je Tutor, který slouží k základnímu výcviku.

Nemusí se však jednak o jedinou techniku britského námořnictva, která se na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR objeví. Ve hře je ještě letová ukázka vrtulníku Lynx Wildcat display teamu Black Cats, který by se zde objevil též ve své premiéře. Jeho účast však závisí na volných přepravních kapacitách britského letectva, protože by do Ostravy nepřiletěl po vlastní ose, ale v útrobách dopravního letounu. Potvrzena tak bude nejspíše až v týdnech před akcí.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.







Počet online uživatelů: 6

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing