Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2016  

Zprávy

Američané stvrdí rekordní ročník: B-52, Osprey a KC-135 poprvé doprovodí bombardér B-1B Lancer

31.08.2016, 14:06

Technika amerického letectva bude třešničkou na dortu letošního, z hlediska počtu exkluzivních premiér rekordního, ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných Sil AČR. Na mošnovské letiště se vrátí bombardér B-52, konvertoplán CV-22B Osprey a tanker KC-135, poprvé pak dorazí strategický bombardér B-1B Lancer vybavený technologií stealth.

Právě ten bude dominantou letošních statických ukázek letadel, přestože se co do velikosti nemůže rovnat s B-52. O účast tohoto nadzvukové strategického bombardéru s měnitelnou geometrií křídel a technologií stealth na akci jsme usilovali několik let. B-1B Lancer byl původně vyvinut k provádění jaderných útoků na území Sovětského svazu, dnes tvoří společně s bombardéry B-2 a B-52 páteř amerického strategického letectva. Stroj, který přistane na mošnovské dráze, pochází ze 489. bombardovací skupiny umístěné na základně Dyess v Texasu a na počátku září se bude v České republice účastnit cvičení Ample Strike.

„Účast bombardéru B-1 je pro nás všechny opravdovou třešničkou na dortu při letošním, na premiéry tak bohatém ročníku akce. Je nutné však mít na paměti, že tento stroj se na Mošnově představí jen díky bezpečnostní spolupráci našich zemí, která v tomto případě znamená zapojení tohoto letounu do cvičení Ample Strike pořádaného českou armádou,“ upozorňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Bude se též jednat o první letoun vybavený technologií stealth, jenž zde bude k vidění. Díky tomu si jej však návštěvníci akce budou moci prohlédnout mnohem lépe než obsluha radarů,“ dodává s úsměvem.

Ze základny v Barksdale v Louisianě již popáté do Ostravy zavítá také strategický bombardér B-52 Stratofortress z 93. bombardovací skvadrony. Oba letouny patří pod 307. bombardovací křídlo a dá se říci, že právě dlouhodobá spolupráce s touto jednotkou otevřela dveře pro účast B-1. Diváci si tak budou moci prohlédnout dva ze tří typů amerických strategických bombardérů. „Letouny nedorazí ze svých domovských základen, ale budou startovat v Anglii. Na plochu mošnovského letiště by měly dosednout v úterý 13. září, o přesném čase budeme samozřejmě v předstihu informovat,“ upřesňuje pro letecké fanoušky Pavlačík.

Třetí statickou ukázku na Dnech NATO v řadě si připíše konvertoplán CV-22B Osprey, stroj s překlopnými rotory. Může tak vykonávat mise, které by jinak vyžadovaly zapojení vrtulníku i letadla. Stroj se vyznačuje zvýšeným doletem, rychlostí a především univerzálností, které zvyšují jeho užitnou hodnotu. Nejmodernější avionika mu pak umožňuje operovat i při velmi nízké viditelnosti a nepříznivých povětrnostních podmínkách. „Před dvěma lety jsme účast konvertoplánu považovali za zcela jedinečnou. Že během tří let zkompletuje hattrick, to by nás vůbec nenapadlo a nevíme o jiné show, která by se těšila takové podpoře americké strany,“ komentuje Zbyněk Pavlačík.

Účast amerických letounů navíc doplní KC-135 Stratotanker pro doplňování paliva za letu. Tyto stroje bývají nepostradatelné pro mise strategických bombardérů, které operují až za hranicí svého běžného doletu, a tak lze jejich společná účast vnímat jako představení jedné komplexní schopnosti.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.







Počet online uživatelů: 6

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing