Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2016  

B-52 Stratofortress

Již více než 60 let tvoří páteř strategického bombardovacího letectva Spojených států osmimotorové bombardéry řady Boeing B-52 Stratofortress, určené jak pro útoky konvenční, tak jadernou municí.

Nový těžký dálkový bombardér, jenž měl perspektivně nahradit ve výzbroji USAF stroje řady Convair B-36 a Boeing B-47, byl vyvíjen již od roku 1948. O čtyři roky později, 15. dubna 1952, vzlétl jeho první prototyp. První sériový kus úvodní varianty B-52A jej následoval o dva roky později. Po rozsáhlém zkušebním programu, a z něho vzešlých úpravách, přijalo americké letectvo vylepšený model B do řadové služby v roce 1955. Postupně bylo postaveno celkem 744 kusů různých verzí, z nichž poslední nejnovější varianty B-52H, jíž vzniklo 102 strojů, byl převzat v říjnu 1962.

Úkolem B-52 bylo v době svého vzniku pronikat na nepřátelské území ve velkých výškách a podnikat útoky na strategické dobře chráněné cíle. S rozvojem a zdokonalením pozemního protiletadlového vojska i změnou vojensko-politických hrozeb, však byla postupně tato strategie nasazení přizpůsobována novým podmínkám. V současné době tak jsou posádky cvičeny v použití široké škály konvenční, jaderné i přesně naváděné munice zahrnující například i střely s plochou dráhou letu, či laserově a družicově naváděné pumy.

Aby byly stroje schopny plnit aktuální požadavky, byly průběžně několikrát modernizovány zejména jejich navigační a zbraňové systémy. Standardní posádku B-52H v současné době tvoří pět osob: velitel letadla - pilot, druhý pilot, navigátor a dva operátoři zbraňových a elektronických systémů letounu. Letouny klasické celokovové konstrukce jsou poháněny původními motory Pratt & Whitney motory TF33P-3/103 o maximálním tahu po 75,64 kN, nechybí ani systém doplňováni paliva za letu, umožňující letounu podnikat i více než 30hodinové mise.

Díky své flexibilitě se B-52 účastnily řady konfliktů, z nichž jmenujme například akce nad Vietnamem, Irákem, Afghánistánem, bývalou Jugoslávií či Sýrií. Americké letectvo počítá s jejich provozem i za horizont roku 2040. Proto jsou v současné době zpracovávány projekty jejich příští rozsáhlé modernizace.

USAF v současné době provozuje výlučně stroje varianty B-52H u na základnách Minot AFB v Severní Dakotě a Barksdale AFB v Lousianě.

 

Hlavní technické údaje

Rozpětí 56,40 m
Délka 48,50 m
Výška 12,4 m
Hmotnost prázdného stroje 83 250 kg
Maximální vzletová hmotnost 219 600 kg
Maximální rychlost 1 017 km/h
Dostup 14 540 m
Dolet 16 330 km

 

Související:

 

Stránka je připravena ve spolupráci s redakcí časopisu Letectví+kosmonautika z vydavatelství Aeromedia. Časopis přináší aktuální informace ze světa vojenského i civilního letectví.
 

 

 


Počet online uživatelů: 6

 


Audiopro

Letiště Ostrava a.s.

CEVRO Institut

Aeromedia

Kagero Publishing