Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2015      GR 1x An-26 (S)   1x C-27J Spartan (S) 1x E-3A AWACS (S) 1x C-130 (S) 1x An-28TD (S); 1x C-295 (S); 1x SW-4 (D); 1x SW-4 (S); 8x PZL-130 (D) 1x King Air (S); 1x Lynx Mk8 (D); 1x Tornado GR.4 (S)

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Zemřel generál Mikuláš Končický

14.12.2015, 10:45

Ve věku nedožitých jednadevadesáti let zemřel válečný hrdina a osvoboditel Ostravy generálporučík Mikuláš Končický. Upřímnou soustrast celé jeho rodině i všem blízkým.

Mikuláš Končický, volyňský rodák, dobrovolně vstoupil jako devatenáctiletý mladík do československé tankové brigády formované pod velením generála Ludvíka Svobody v Sovětském svazu. Byl přímým účastníkem krvavých bojů na Dukle, u Jasla a jedním z hrdinů Ostravsko-opavské operace. Podílel se na přímém osvobození Ostravy, když se svým tankem, kterému velel, nepozorovaně projel německé linie, překonal Odru a mezi prvními vjel do Ostravy. Právě ta se mu stala v dalším jeho životě plném zvratů osudová, když při oslavách jejího osvobození zde poznal svoji budoucí ženu.

Konec války mu však přinesl i jeden životní úděl, na který nerad vzpomínal - sovětský režim mu neumožnil shlednání se svým otcem, který musel zůstat v Rusku. V padesátých letech se Končický významně podílel na formování československého tankového vojska a doktrín. Okupace v srpnu 1968 mu však přinesla další životní ránu. Za svá politická prohlášení odsuzující vstup vojsk Varšavské smlouvy byl tvrdě potrestán odchodem z armády. Rehabilitace se dočkal až po roce 1989.

I na sklonku svého života byl společensky aktivní. Byl předsedou městského výboru Českého svazu bojovníků za svobodu a Československé obce legionářské, jednoty Ostrava. Besedoval na školách a aktivně se účastnil Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky. I přes svůj zhoršující se zdravotní stav se osobně účastnil letošních oslav 70. výročí osvobození Ostravy a akcí věnovaným pamětníkům konce války. V květnu byl povýšen do hodnosti generálporučíka.

Je nositelem nejvyššího státního vyznamenání - Řádu Bílého lva, Československého válečného kříže (3x), Československé medaile Za chrabrost, Československé medaile Za zahraniční odboj, Sovětského Řádu slávy, Sovětské medaile Za Prahu, Sovětské medaile Za vítězství nad Německem, Polského Válečného kříže a řady dalších československých, sovětských a polských vyznamenání.

Generálporučík Mikuláš Končický patřil s dalšími válečnými hrdiny k vzorům našeho národa, který nám své myšlenky a životní postoje aktivně předával při našich setkáních. Bylo nám potěšením vítat jej jako hosta Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky. Čest jeho památce.

Jagello 2000







Počet online uživatelů: 6

 


Audiopro

Aeromedia

Kagero Publishing