Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2015      GR 1x An-26 (S)   1x C-27J Spartan (S) 1x E-3A AWACS (S) 1x C-130 (S) 1x An-28TD (S); 1x C-295 (S); 1x SW-4 (D); 1x SW-4 (S); 8x PZL-130 (D) 1x King Air (S); 1x Lynx Mk8 (D); 1x Tornado GR.4 (S)

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Švédsko je zvláštním partnerským státem pro rok 2015

22.05.2015, 11:58

Švédské ministerstvo obrany oficiálně potvrdilo, že se Švédsko pro rok 2015 stane speciálním partnerským státem (Special Partner Nation - SPN) Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Po Polsku, které se této role ujalo v roce 2014, kdy byl koncept SPN zaveden, se tak stává historicky druhým státem s tímto statusem.

Švédské rozhodnutí reflektuje výborné bilaterální vztahy s Českou republikou v oblasti bezpečnostní a obranné spolupráce. I proto bylo oznámeno ústy generála Arne Hedéna, zvláštního poradce z Ministerstva obrany Švédska při slavnosti k 10. výročí používání gripenů Vzdušnými silami Armády ČR, která se uskutečnila na letišti v Čáslavi.

Stockholm chce příležitost SPN plně využít a bude v nejvyšší možné míře prezentovat jak své ozbrojené síly, tak i obranný průmysl. Svou techniku a výbavu představí švédské letectvo i pozemní síly, návštěvníci se mohou těšit na dynamické a statické ukázky pozemní a letecké techniky. Přesné složení švédské výpravy však ještě nebylo stanoveno a bude oznámeno později. V plánu je však účast leteckého tankeru C-130 a rovněž strojů švédské historické letky.

Speciální partnerství umožňuje jedné zemi se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR prezentovat v mnohem širším měřítku v porovnání s dalšími zúčastněnými státy. Pro SPN je na Letišti Leoše Janáčka Ostrava vyhrazena zvláštní plocha, která poskytuje dostatek prostoru pro ukázky vybavení a schopností letectva, ale i dalších vojenských a civilních bezpečnostních složek. V rámci SPN na akci zavítají rovněž vysocí političtí a bezpečnostní představitelé daného státu. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.







Počet online uživatelů: 6

 


Audiopro

Aeromedia

Kagero Publishing