Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR

Jazyk / Language: CZ EN

       

POTVRZENÁ ÚČAST 2015      GR 1x An-26 (S)   1x C-27J Spartan (S) 1x E-3A AWACS (S) 1x C-130 (S) 1x An-28TD (S); 1x C-295 (S); 1x SW-4 (D); 1x SW-4 (S); 8x PZL-130 (D) 1x King Air (S); 1x Lynx Mk8 (D); 1x Tornado GR.4 (S)

Pro návštěvníky

Pro partnery

Zprávy

Návštěvníci vytížili vlaky, autobusy, kolárny i parkoviště

07.12.2015, 14:45

S blížícím se koncem roku přichází i závěrečná rekapitulace uplynulého ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. V následujících týdnech tedy přineseme několik materiálů s hodnocením různých aspektů akce či jinými zajímavostmi. První na řadu přichází dopravní obslužnost, která je pro úspěch akce velmi důležitým prvkem.

Organizátoři dělají vše, co je v jejich silách, ke zvládnutí co nejplynulejší dopravy návštěvníků na akci i zpět. Přesto zejména v sobotu, kdy na mošnovské letiště dorazilo podle oficiálního policejního odhadu rekordních 155 tisíc lidí, všechny přístupové komunikace praskaly ve švech.

Jsou to ale právě tzv. alternativní způsoby dopravy, které nejvíce pomáhají předcházet problémům s prostupností silnic a na které je při organizaci akce kladen největší důraz. "Ukazuje se, že dlouhodobá spolupráce s oficiálními dopravci naší akce, tj. společnostmi České dráhy a ARRIVA MORAVA, výrazně přispívá ke zlepšení dopravní obslužnosti naší akce. Stále více návštěvníků využívá autobusů či vlaků místo aut," uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. "Neopomenutelný přínos má samozřejmě i Městská policie Ostrava, jež zabezpečením koláren a hlídkováním na okolních cyklotrasách zase podporuje dopravu na kolech."

České dráhy letos poprvé vypravily mimořádné spoje, které díky otevření vlakové stanice u letištního terminálu mohly směřovat přímo do Mošnova. Ve Studénce pak již tradičně zastavovaly některé pravidelné spoje, jež touto stanicí podle běžného jízdního řádu projíždí. Jízdenku do a ze stanice Mošnov si za víkend pořídilo zhruba 9 000 cestujících, pro stanici Studénka to pak činí 6 000. Po odečtení běžného provozu to dělá téměř 14 tisíc lidí, kteří pro dopravu na akci využili Českých drah. V těchto počtech navíc však nejsou zahrnuty režijní jízdenky, síťové SO-NE či jízdenky ODIS a celkový počet návštěvníků, kteří se na akci dopravili vlakem, tak je ještě vyšší. Poprvé ve stanici Studénka mimořádně zastavovaly i spoje společnosti RegioJet, čehož podle odhadů společnosti využilo přibližně 800 cestujících. Statistika od dopravce LeoExpress bohužel není k dispozici.

Návštěvníci akce se mohou těšit na spolupráci s Českými drahami i při příštím ročníku akce, pro který jsou mimořádné vlaky označené "Dny NATO" součástí jízdního řádu pro rok 2016. Plánovat dopravu tak můžete i prostřednictvím vyhledávání spojení na stránkách Českých drah.

Kolárny v letošním roce využilo k uschování svých jízdních kol celkem 5 732 návštěvníků, z toho 3 899 v sobotu a 1 833 v neděli. V porovnání s loňskem tak jde při stejné celkové návštěvnosti skoro o pětinový nárůst. Díky skvělé práci strážníků Městské policie nebyla zaznamenána žádná stížnost, všechna kola si vyzvedli jejich majitelé a všichni cyklisté si obsluhu koláren pochvalovali.

Dalších téměř 10 000 cestujících převezla na akci svými mimořádnými autobusy společnost ARRIVA MORAVA, přičemž 4 652 jelo z Ostravy a 5 049 ze Studénky.

 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.







Počet online uživatelů: 6

 


Audiopro

Aeromedia

Kagero Publishing